Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu na vrijeme zatvorili autocestu

Policija: HAC je odgovoran za lančani sudar na A1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je utvrdila da je za lančani sudar na A1 kriv HAC-ONC i protiv te tvrtke bit će podnesen i optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Za lančani sudar sedam automobila koji se zbog oblaka gustog dima u petak dogodio na autocesti A1 u smjeru Splita odgovoran je HAC-ONC jer prometnicu nije na vrijeme zatvorio, utvrdila je policija, dok HAC najavljuje da će unutarnja kontrola utvrditi je li služba postupala odgovorno te da će zbog paleži, odnosno dovođenja u opasnost kazneno prijaviti nepoznate počinitelje koji su uz prometnicu palili korov.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u Sisku: U prometnoj nesreći poginuo vozač Ilustracija Teška nesreća VIDEO Ovako izgleda lančani sudar više od 100 automobila: Ima ozlijeđenih

Ličko-senjska policija utvrdila je da pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi koji su nadležni za održavanje ceste nisu vodili brigu i poduzimali primjerene mjere kako bi omogućili odvijanje sigurnog i nesmetanog prometa, odnosno nisu pravovremeno zatvorili autocestu zbog dima.

Zbog toga će, najavila je ličko-senjska policija, protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi podnijeti optužni prijedlog prekršajnom sudu.

HAC pokreće istragu

Iz Hrvatskih autocesta, Održavanje i naplata cestarine, objavili su kako će zbog prometne nesreće na autocesti A1 između čvorova Gospić i Gornja ploča, koja se dogodila prošlog tjedna, unutarnja kontrola Društva provesti istragu.

"Nakon prometne nesreće koja se dogodila u petak, 17. veljače 2017. godine na autocesti A1 između čvora Gospić i Gornja Ploča, a zbog paljenja korova na obližnjim poljima uz autocestu te gustog dima koji se širio nad kolnikom autoceste, utvrdit će se jesu li sve odgovorne službe postupile profesionalno i odgovorno sukladno svojim zaduženjima i ovlastima", naveli su iz HAC-a Održavanje i naplata cestarine. Rezultate unutarnje kontrole očekuju do kraja ovog tjedna.

"Zbog činjenja paleži kojim se ugrožava sigurnost prometa na autocestama, Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. podignut će kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv nepoznatih počinitelja, a radi počinjenja kaznenog dijela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom.
Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. ne mogu utjecati na neodgovorne građane koji svojim djelima i aktivnostima dovode u opasnost sigurno odvijanje prometa na autocestama.

Također, vezano na objavu u pojedinim medijima da je nadležna policijska uprava očevidom utvrdila odgovornost osoba Sektora za održavanje, ističemo da do ovog trenutka još uvijek nemamo saznanja o podizanju prijave, niti je ista do danas zaprimljena", navedeno je u priopćenju.

Podsjetimo, prošlog se tjedna na toj dionici dogodio lančani sudar sedam vozila, u kojem nitko nije teže ozlijeđen. Za sav je promet neko vrijeme bila zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Gospić i Sv. Rok.
Po riječima glasnogovornice PU ličko-senjske Maje Brozičević, oko 15:30 sati kod Zira su se tog dana sudarili kombi, tri teretna vozila i tri osobna automobila. Najmanje tri medicinske ekipe pružale su pomoć ozlijeđenima na mjestu nesreće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene