Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško financijsko stanje

HAC u problemima, a nabavlja helikoptere?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske autoceste u teškom su financijskom stanju, pa je stoga začudilo i raspisivanje natječaja za nabavu dvaju helikoptera u vrijednosti od 100 milijuna kuna.

Radi se o helikopterima koji bi nadzirali ceste i pomagali unesrećenima u prometu. Ali pitanje je: je li baš pravi trenutak za takvu investiciju u tvrtki koja je financijski na koljenima? Stara uprava u istražnom je zatvoru, a nova naručuje helikoptere. Iako nemaju novca, za nabavu dviju letjelica već je raspisan međunarodni natječaj. Planirana vrijednost je 100 milijuna kuna. Iz HAC-a poručuju da je riječ o dugoročnom projektu čija se realizacija i isporuka očekuje kroz tri godine. 'Cilj je podizanje razine sigurnosti na autocestama i to posebno smanjiti broj smrtno stradalih u teškim nesrećama u tzv. zlatnom satu, to je onaj period prijevoza od autocesta do bolnice', rekla je Alenka Dučić, glasnogovornica HAC-a. Stopa smrtnosti na hrvatskim autocestama najveća je u Europi. Ali ne zbog loših cesta, već zbog problema s prijevozom. Novi projekt u suradnji je s MUP-om, koji bi helikoptere trebao održavati i koristiti, a cilj je pojačati razinu sigurnosti na autocestama.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Sindikati hvale taj potez, ali smatraju da za takvu kupnju trenutačno nije najbolje vrijeme. 'Za sigurnost prometa svakako da takvi helikopteri mogu dobro doći, ali s obzirom na krizu u kojoj se država nalazi mislim da nije primjereno sada trošiti tolike novce za helikoptere, pogotovo zato što je taj isti novac mogao biti uložen u opremanje tunela Sveti Ilija', smatra Mijat Stanić, iz Nezavisnog cestarskog sindikata. Unatoč najavljenoj štednji premijerka smatra da je sigurnost najnužnija. Prošle godine 14 slovačkih turista poginulo je, dok ih je 20 ozlijeđeno kod Gospića. Zahvaljujući helikopteru u roku od 15 minuta prvi ozlijeđeni bio je na operacijskom stolu. Slična situacija ponovila se i prilikom željezničke nesreće kod Splita. Unatoč nepristupačnom terenu za 50 minuta ozlijeđeni su stigli u splitsku bolnicu. 100 milijuna kuna vrijedni helikopteri trebali bi povećati broj prijevoza ozlijeđenih osoba, ali i smanjiti smrtnost na autocestama po kojoj smo sada pri vrhu u Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene