Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplja odluka

HAC mora isplatiti bivšem šefu odštetu i vratiti ga na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najskuplje odluke su one ishitrene, a upravo je takva, čini se, bila odluka Hrvatskih cesta da otpusti svoje direktore osumnjičene za financijske malverzacije.

Iako se bivšeg šefa HAC-a Juricu Prskala sumnjiči da je oštetio svoju tvrtku za 22 milijuna kuna, sada će HAC njemu morati isplatiti oko milijun kuna odštete. Tako je presudio Općinski sud u Zagrebu kojem je Prskalo, inače također osumnjičen u aferi Fimi Medija, tužio HAC jer je dobio otkaz zbog nepojavljivanja na poslu dok je bio u pritvoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

>> Podignut optužni prijedlog protiv čelnika HAC-a zbog slučaja Vrgorac

Prskalo je u pritvoru prvi put proveo dva i pol mjeseca zajedno sa svojim također osumnjičenim direktorima. Dok je bio u Remetincu nova uprava HAC-a dala mu je otkaz jer nije dolazio na posao. Prskalo je zato tužio svoju bivšu tvrtku sudu koji je sada odlučio da mu HAC mora vratiti oko milijun kuna za zaostale plaće. A moraju ga vratiti i na posao i dati mu primjereno radno mjesto. Stručnjaci kažu da je otkaz Prskalu primjer ishitrene odluke.

'Ako je netko osumnjičen da je učinio štogod nezakonito to još uvijek ne predstavlja važan razlog za opoziv imenovanja jer svako je nedužan dok se ne utvrdi da je kriv', rekao je Esad Čolakovć, predsjednik Udruženja menadžera CROMA.

No milijun kuna za odštetu Prskalu za HAC možda neće biti jedni dodatni trošak. Naime i ostali HAC-ovi direktori koji se sumnjiče da su preplaćivali farbanje tunela imaju istu taktiku kao i on.

I druga dva HAC-ova direktora koji su bili pritvoreni kad i Prskalo Goran Legac i Željko Kandžija također su svoju bivšu tvrtku tužili općinskom Sudu. No u njihovom slučaju odluka još nije donesena. Jedino je Marijo Lovrinčević nakon pritvora raskinuo Ugovor i nije tužio.

Šef menadžerske Udruge kaže da u ovakvim slučajevima nastaje niz troškova koji bespotrebno opterećuju tvrtku.

'Od naknade sudskih troškova, naknade izgubljene plaće i zarade, pa sad imate više članova Uprave nego vam treba, pa morate i obešteti i one koje ste u međuvremenu postavili', zaključuje Čolaković.

Za sada su HAC-vi bivši šefovi, jedini od mnogih pritvorenih menadžera u brojim aferama, preko suda tražili vraćanje na posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene