Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mentori u Londonu

Haag je nastavak slovenske priče dogovorene u Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odgodila je otvaranje hrvatskih pregovora o poglavlju pravosuđa. Razlog je nevjerica prema takozvanim topničkim dnevnicima. Od 27 zemalja članica nevjericu prema hrvatskoj suradnji s Haagom pokazalo je 5 zemalja takozvane britanske struje.

Commedia del arte doživjela je vrhunac. Očekivan, još na prosinačkom summitu predvidljiv - vrhunac eurobala pod maskama. Slovenski mediji bruje o tome kako njihova zemlja više nije sama u blokadi Hrvatske. Kao da je ikada i bila sama. Pahorove blokade samo su nastavak Janšine politike, koja je, kako tvrde diplomatski izvori, mentorirana u Londonu još protekloga travnja. Ništa čudno, ništa već neviđeno u špijunskim poslovima postjugoslavenskih procesa. Problem je taj što Hrvatska to ne želi prepoznati. Problem je što hrvatske vlasti uporno zanemaruju političku i obavještajnu komponentu suda za bivšu Jugoslaviju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sporazum o arbitraži praktički postoji' 'Ovo je lošije od drugog Rehnovog prijedloga' Slika nije dostupna Ljubljanom cirkulira Pahorov papir Tajni plan Slovenije: Blokada ostaje dok Kosor sve ne ispuni

>> Pahor se igrao šibicama, a sada je sam u požaru

Tužitelj ništa ne bi imao pravo tražiti da se Hrvatska na vrijeme pozvala na hašku odredbu koja mu za podnošenje ključnih dokaza dopušta 30 dana od optuženikova očitovanja o krivnji. Umjesto toga do jučer je pokorno ispunjavala sve hirove Brammertzova tima. Zagreb naprosto ne zna reći: e, sad je više dosta!

Ali tužitelj ima političku moć. Daje mu je mandat Vijeća sigurnosti, no dozira je država koja je u postupku. Hrvatska, uz sve moguće pravne i diplomatske mehanizme, to nije učinila pa je Britaniji i zemljama satelitima za blokadu neizravno sama dala placet. Ubačena u haški žrvanj kojem nije znala parirati, pa sad ni ne zna kako se iz njega izvući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene