Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.200 kn pomoć, 1.100 kn prijevoz

H. Kostajnica: Ispisali djecu iz škole jer nemaju novca za učeničku kartu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok će neki štedjeti na grijanju, osam obitelji iz Hrvatske Kostajnice ne može više slati djecu u školu! Autobusna karta stoji 1100 kuna, a oni na mjesec primaju 1200 kuna!

Prekinuto školovanje epilog je višemjesečne borbe obitelji Dunđer s institucijama. 'Ispisala sam dijete iz škole, jer nemam mogućnosti za dalje plaćati kartu', kaže uplakana majka Snježana.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Autobus: Ilustracija - 5 sve u rukama županija Hoće li neki školarci ove godine ostati bez prijevoza? Vlada povećala izdavanja, ali prijevoznici kažu: "Nije dovoljno sufinancirati kartu"

Njihov sin za bravara je učio u Hrvatskoj Kostajnici, 24 kilometra udaljenoj od Dvora gdje žive. Mjesečna karta stoji 1140 kuna. Novac će im biti naknadno vraćeno. Očito je netko zaboravio da ova tročlana obitelj živi od 1250 kuna socijalne pomoći. 'Ja nisam mogao posuditi čak niti 300 kuna, netko to može. Ali lako je posuditi, moram ja to vratiti', kaže otac Marin.

Hrvatska Kostajnica zaboravljeni je grad na granici s BIH. Grad bez knjižnice, vatrogasaca, s vrtićem u kojem tete često rade bez plaće. Najbliža hitna pomoć od Dvora je udaljena 42 kilometra. Mjesto je to u kojem sudbinu Dunđerovih dijele mnogi.

>> Država će subvencionirati dio cijene učeničkog prijevoza

I Pejićevi svaki mjesc preživljavaju s 1250 kuna. Za sinov odlazak u školu morali su posuditi. 'Kako ću ja? Dobijem socijalu i da tu socijalu dam, kako ću djetetu? Nemam mu dati za sendvič, niti ja mogu preživjeti', kaže Frano Pejić.

Ministarstvo socijalne politike i mladih tvrdi da je nadležan Centar za socijalnu skrb. 'U odobravanju ovog prava doista postupaju na način da traže od roditelja da prvu mjesečnu kartu za svoje dijete kupe sami nakon čega im se refundiraju sredstva jer se pokazalo da neki roditelji nenamjenski utroše sredstva za kupnju karte', stoji u priopćenju ministarstva.

Prijevoznik tvrdi kako je roditeljima potreban jedan dokument, također iz Centra za socijalnu skrb. Je li zaista djeci, čija obitelj prima socijalnu pomoć, za ostvarivanje besplatnog prijevoza dovoljan samo jedan dokument, takozvana narudžba, pokušali smo provjeriti i u Centru za socijalnu skrb u Hrvatskoj Kostajnici. Danas, međutim, nitko nije bio dostupan za komentar.

I dok institucije prebacuju lopticu odgovornosti, Hrvatska Kostajnica opet je zaboravljena. I to u slučaju onih, kojima je pomoć najpotrebnija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene