Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samo neću glasovati'

Smijenjen s Odbora: 'I dalje ću dolaziti na sjednice i plaziti jezik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborske zastupnice Mirela Holy i Nansi Tireli pozvale su kolege da glasuju protiv toga da Dragicu Zgrebec i Romanu Jerković, obje iz SDP-a, na čelu saborskih odbora zamjene bivši ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović, argumentirajući to potrebom poštivanja "ženske kvote" na vodećim mjestima u politici.

Koji su to kriteriji po kojima smjenjujemo kolegice u korist muških kolega, zar samo zato što su se vratili u saborske klupe, upitala je laburistica Nansi Tireli podsjećajući da Sabor cijeli dan raspravlja o potrebi veće zastupljenosti žena u politici. Nije dobro to raditi, posebno jer su kolegice odlično radile svoj posao, kaže Tireli.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Istu argumentaciju ima i Holy, koja poručuje kako činjenica da su se u klupe vratila dva bivša ministra ne bi smjela biti razlogom da se razriješe Zgrebec i Jerković. To je sramotan prijedlog, rekla je Holy i pozvala kolege da glasuju protiv.

No, saborska većina "prečula" je te pozive iako su se cijelo jutro svi zastupnici zalagali za veću participaciju žena u politici.

Za prijedloge da šef Odbora za regionalne fondove umjesto Zgrebec bude Ostojić, a šef Odbora za zdravstvo umjesto Jerković bude Jovanović, glasovalo je 77 zastupnika, pet ih je bilo suzdržano, a 18 protiv.

'Rado pričamo o Barbikama, a nigdje nema Kena'

HDZ-ov Željko Reiner usprotivio se razrješenju Gvozdena Flege (SDP) iz Odbora za obrazovanje, kulturu i sport, ocjenivši da je Flego smijenjen zbog svoje vjerodostojnosti.

Flego je ranije najavio da će napustiti taj odbor, nezadovoljan načinom imenovanja članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon Reinerove intervencije naglasio je kako nije smijenjen nego iz odbora odlazi svojom voljom.

"Međutim, nemojte da se itko zbog toga razveseli, ja ću i dalje dolaziti na sjednice koje ocjenim značajnim, tamo ću pričati, plaziti jezik, jedino neću glasovati", poručio je Flego.

Sabor je udovoljio zahtjevu europarlamentarke Marijane Petir koja više neće biti vanjska članica Odbora za ljudska prava ispred Katoličke crkve.

Mariju Gabelicu Šupljika Sabor je imenovao zamjenicom pravobraniteljice za djecu.

Članovima Vijeća za elektroničke medije imanovani su Damir Hajduk, kojemu je to drugi petogodišnji mandat, te Alemka Lisinski. Zbog isteka mandata razriješen je Ernes Strika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene