Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike Svjetske banke

Vrdoljak: Hrvatska će za par godina biti mala, lijepa i pametna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) organizira konferenciju 'Međunarodna konkurentnost i poslovna privlačnost Hrvatske'. Osim guvernera Vujčića, prisutnima se obratio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je, među ostalim rekao, kako će Hrvatska za nekoliko godina biti ' ne samo mala i lijepa zemlja, nego mala, lijepa i pametna.' Kao prioritetne industrije je naveo drvnu, prehrambenu  i autoindustriju, a posebno se dotaknuo i Zakona o strateškim investicijama.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije Slika nije dostupna Mnoge koristi Guverner Vujčić: "Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit"

'Zakon o strateškim investicijama je dobar zakon i donijet će korist, jer ćemo tako imati model po kojem će se točno znati tko i u kojem roku mora nešto napraviti da ubrza konkretne projekte i sve će biti transparentno', poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Svjetska banka: 'Imate previsoke poreze i predugo se čeka na dozvole'

Iz Svjetske banke su upozorili da je visina poreznog opterećenja u Hrvatskoj previsoka, jer ima previše parafiskalnih nameta, koje poduzetnici moraju plaćati, a probleme potencijalnim investitorima stvara i potrebno vrijeme i veliki trošak kod obivanja građevinskih dozvola, rečeno je, među ostalim, na konferenciji.

Boris Vujčić: ' Kamate na ino-zaduživanje su povijesno najniže'

Guverner HNB-a Boris Vujčić je na otvaranju konferencije podsjetio, kako je ' Zahvaljujući HNB-ovom održavanju likvidnosti u financijskom sustavu, kamata na inozemno zaduživanje Hrvatske povijesno najniža', te je  podsjetio kako 'Centralna banka održavanjem stabilnog tečaja pomaže svim dužnicima s valutnom klauzulom da ne upadnu u još veće probleme'.

 >> Sve manje vjerujemo guverneru HNB-a, ali i predsjedniku

Konferencija 'Međunarodna konkurentnost i poslovna privlačnost Hrvatske' je zamišljena kao razmjena spoznaja, iskustava i prijedloga predstavnika međunarodnih institucija, tijela vlasti, te privatnog i javnog gospodarskog sektora o rješenjima, kojima bi se unaprijedilo investicijsko okružje i konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Posebno će biti riječi o potrebnim strukturnim promjenama i poticanju inozemnih izravnih ulaganja u djelatnosti u kojima se jača izvoz i ublažava uvozna ovisnost. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene