Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požrtvovnost

GSS-ovci spašavaju i u nemogućim situacijama i za to ne traže naknadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka spašavanja konja iz zaleđene vode - akcija koju je ovoga vikenda izveo gospićki GSS - spada među one koje jednostavno morate vidjeti. Inače, GSS-ovci su proteklih dana tijekom poplava zaista odradili golem posao. Uostalom, kao i uvijek kada nekome treba pomoć.

Kod Gospića dva su konja propala kroz led u duboko i hladno jezero. Nitko nije mogao do njih. Pozvan je GSS koji se snašao. 'Uzeti sjekire u ruke, s tom našom opremom koja nam omogućava da djelujemo i u takvim situacijama jednostavno prokrčiti put', kaže Alen Zorić, pročelnik stanice GSS Gospić.

Pročitajte i ovo Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo Slika nije dostupna Nesreća na Velikom ćuku VIDEO Pogledajte snimku dramatičnog spašavanja unesrećenog alpinista

Brzo su spasili konje od sigurne smrti. 'Jedan od kolega je stvarno smirenom rukom prišao tom konju i odmah je onda drugi isto krenuo', opisuje Tomislav Rukavina iz GSS-a u Gospiću.

>> Pronašli nestalog dječaka promrzlog u potoku

Ovi mladi volonteri kreću iz toplih domova u neizvjesnost, mećavu, poplavu, opasne situacije spašavati ljude, životinje, imovinu, ugrožavajući vlastiti život. 'Naši najbliži - roditelji, supruge, djeca - isto to proživljavaju na svoj način, pogotovo dok se mi ne javimo', kaže Rukavina.

Ne primaju i ne žele nikakvu financijsku nagradu. Najveća im je nagrada osmijeh na licu spašene osobe. 'Kad spasimo ljudski život, kad negdje poslije mjesec-dva ili godinu pronađemo tog čovjeka, kad nam pruži ruku, to je nešto što nema vrijednosti', kaže pročelnik Zorić.

'To je ponos jedan i zadovoljstvo i pogotovo ako akcija ima uspješan ishod, to je nama aplauz, ajmo reći', kaže Danko Škalamera iz GSS-a u Rijeci.

Nikada im ništa nije teško. Ružne stvari brzo zaboravljaju, a lijepih se dugo sjećaju. 'Kad su djeca unesrećena, malo ti je teže na skijalištu i nema tako fizički zahtjevnih akcija, ali recimo budu teže kad je dugačak transport, recimo na Velebitu', priča Alen Račić iz GSS-a u Rijeci.

Ni te im akcije ne padaju teško. Bilo da je riječ o ljudima, životinjama - kao u gospićkom slučaju - ili imovini u vrijeme poplava, ovi su ljudi spremni pomoći drugima riskirajući vlastite živote. Zaslužuju zaista jedno ljudsko - hvala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene