Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob ide dalje

"Nitko nam ne jamči da već sutra netko sa zaštitarima neće provaliti u Jabuku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se sukob zagrebačkog kluba Jabuka i gradskih vlasti oko prostora koje na Jabukovcu klub koristi gotovo 50 godina.

Iz kluba Jabuka u petak su odgovorili na navode gradskih ureda za imovinu i za prostorno uređenje, ustvrdivši da je Grad Zagreb sam sebi izdao dozvolu za radove na prostoru terase Kluba i da ruši kulturno dobro bez dozvole i suglasnosti Hrvatskog vijeća za kulturna dobra. U Jabuci tvrde i da rekonstrukciju Osnovne škole Jabukovac Grad Zagreb provodi protupravnim oduzimanjem posjeda te su pozvali Ministarstvo kulture da zaustavi devastaciju kultne Jabuke.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 3 Stari problem FOTO/VIDEO Uzbuna na Pantovčaku - aktiviralo se klizište: ''Situacija nije bezazlena'' Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce

"Grad Zagreb je sam sebi izdao dozvolu i ruši kulturno dobro bez dozvole i suglasnosti Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, a gradnju provodi protupravnim oduzimanjem posjeda. GSK Jabuka u posjedu terase već više od 40 godina pa se postavlja pitanje kako Grad Zagreb ili bilo tko drugi koga je ovlastio isti može na silu ući u tuđi posjet tvrdeći da za to ima sve potrebne dozvole?", navodi u priopćenju voditelj GSK Jabuka Marin Viduka.

Budući da ih iz Grada nazivaju nelegalnim korisnicima prostora, iz GSK-a Jabuka pozivaju Grad da pošalju dokaz o tome da su oni vlasnici prostora. "Siguran sam da vam neće imati ništa za poslati, jer Grad Zagreb nije vlasnik navedenog prostora", ističe Viduka.

Samim time, dodaje, Grad Zagreb i nije mogao potpisati ugovor o zakupu prostora s GK Jabuka d.o.o., kao vršiteljem ugostiteljske djelatnosti u klubu, a ne zbog pasivnosti korisnika, kako je navedeno.

"GK Jabuka d.o.o. je još 2001. od Grada Zagreba dobio pismenu dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Mi je posjedujemo, ali oni su je valjda zagubili. I zaključno na temu nelegalnih korisnika. Od ponovnog otvaranja kluba 2001. kojem je prisustvovao i sam gradonačelnik, do danas ništa se u načinu vođenja Kluba i programa u njemu nije promijenilo. Puštamo određenu vrstu glazbe i radimo programe vezane za nju", ističe se u priopćenju.

Ocjenjujući da je riječ o najstarijem Klubu u Hrvatskoj, iz Jabuke pozivaju Ministarstvo kulture da zaustavi devastaciju Kluba.

Viduka također kaže kako im "nitko ne jamči da već sutra ili kad god to nekome od gradskih moćnika odgovara, neće ponovo poslati "zaštitare", ali ovoga puta da provale i u same prostorije kluba". Pita i zašto početkom godine kada su se radili planovi za gradnju dvorane, nisu pozvali predstavnike Kluba na razgovor kako bi se postigao dogovor i izbjegla ovakva situacija.

Ističe da je GSK Jabuka od svog osnivanja uvijek imao odlične odnose s OŠ Jabukovac, i kako im je drago da će djeca dobiti ljepšu i bolju dvoranu.

Isto tako očekujemo da će svim Zagrepčanima i njihovim gostima i dalje ostati Klub Jabuka i za to ćemo se boriti svim pravnim sredstvima, poručuje Viduka u priopćenju.

Kultni zagrebački klub Jabuka priopćio je u četvrtak da su 15. prosinca ujutro djelatnici (zaštitarske tvrtke) Bilić Erića provalili na terasu Jabuke, zatvorili je i tako odvojili od kluba. Istaknuli su i da nemaju ništa protiv nove dvorane, nego protiv plana da se od terase napravi parking. Nejasno im je, kažu, kako je Grad dobio građevinsku dozvolu s obzirom na to da je građevinska česticu na kojoj je školska dvorana kulturno dobro.

Iz zagrebačke gradske uprave priopćeno je u četvrtak da se radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Jabukovac, uključujući parking, obavljaju na čestici čije pravo korištenja ima Škola i nemaju nikakve veze s dvorištem Kluba Jabuka, koji je iza školske dvorane, a da taj klub inače nelegalno koristi prostor na Jabukovcu.

Ured za prostorno uređenje: Nelegalni korisnik sprečavao je radove

Iz Ureda za prostorno uređenje odgovorili su da izvode radove na uklanjanju dvorane, koja se nalazi na čestici koja je sastavni dio zemljišta Škole te da se ne radi na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka.

Tvrde i da je "nelegalni korisnik kluba prilikom izvođenja radova sprječavao izvođenje radova, odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom s dvorane, mada je nekoliko puta upozoren, usmeno i pismeno, kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze".

Istaknuli su i da se parkiralište nalazi na čestici i mjestu na kojem se i sada nalazi parkiralište, odnosno na čestici gdje se nalazi škola, te da nema nikakve veze s prostorom iza dvorane odnosno dvorištem iza kluba.

Gradski ured za imovinu: Klub nikad nije sklopio ugovor o zakupu

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove je u svom odgovoru naveo kako je poslovni prostor na adresi Jabukovac 28, temeljem Ugovora o privremenom korištenju, koji je s gradom na godinu dana potpisao lipnja 2001., koristio Glazbeno scenski klub Jabuka iz Zagreba.

"Budući da je korisniku prostor dan na privremeno korištenje isključivo za potrebe rada udruge, a da je utvrđeno kako u prostoru osim Glazbeno-scenskog kluba Jabuka djeluje i društvo Glazbeni klub Jabuka d.o.o. (...) koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, po isteku Ugovora nisu bili ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu prostora", naveli su u priopćenju.

Iz tog Ureda istaknuli su da je u više navrata skrenuta pozornost Klubu da se takvo korištenje prostora može regulirati isključivo ugovorom o zakupu, ali da zbog "pasivnosti korisnika, ugovor o zakupu nikada nije sklopljen". Zbog toga je Grad pozvao korisnika da oslobodi prostor koji koristi, a pošto se Klub Jabuka oglušio, Grad je poveo postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Stalnom službom u Karlovcu i taj je postupak u tijeku. (N.C./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene