Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica odbora za veterane

Mladi Jastreb: Hrvatska dopušta zločin nad braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici saborskog odbora za ratne veterane Vladi i Državnom odvjetništvu se oštro prigovorilo zbog slučaja Purda i situacije hrvatskih branitelja.

Branko Borković, 'Mladi Jastreb', zadnji zapovjednik obrane Vukovara na odboru za ratne veterane je rekao da padamo na ispitu odgovornosti dok se u Haagu oslobađaju agresori iz Vukovara, a hrvatsko Državno odvjetništvo sve to gleda. Borković kaže da DORH prikuplja dokaze protiv hrvatskih branitelja umjesto agresora.

Pročitajte i ovo Trabant - 5 Traženi oldtimer FOTO Nevjerojatan obrat: Malenom komunističkom automobilu cijena ubrzano raste Komunisti u Rusiji 71. godišnjica Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste

'Slučaj Purda je dokaz da zločinac ponavlja zločin nad vlastitom žrtvom, a sve gledaju hrvatske institucije', rekao je i dodao da je takav čin sam po sebi zločin.

>> Purda Karamarku: Nisam budala da prelazim granicu, a da znam za tjeralicu

'U kojoj ja državi živim, je li to Orwell ili put u nacističku Njemačku', rekao je Borković. 'Mi kao žrtve moramo dokazati svoju nevinost, to je sramota. To je zločin, a to DORH dopušta. Mi od Vlade očekujemo da reagira, a ne da se spušta na razinu ulične svađe', rekao je i dao primjer o davanju mirovina. 'Pa nije Kosor nikome iz svojeg džepa davala mirovine', rekao je Borković.

Josip Đakić, zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDRA-e, poručio je kako je sve što se događa grozno i potresa branitelje, ali tvrdi da će institucije i svjedočenje prozvanih branitelja biti ključno za obranu digniteta branitelja. Đakić je stao i u obranu premijerke Kosor te je rekao da je ona pripremala zakon da se pomogne braniteljima. 'Bez nje bi bilo drugačije', rekao je Đakić koji svoju potporu dao i Tihomiru Purdi.

Ako želite, recite nam da uđemo u autobuse i svi odemo u Beograd braniti se, rekao je 'Mladi Jastreb' 'Nije istina da Vlada ne čini ništa, Vlada pomaže kroz institucije', rekao je Đakić koji je uvjeren da će ova pravna bitka pomoći da javnosti bude jasno da su 'fabricirane optužnice ništavne'. Đakić je rekao i da postoje dvojbe je li DORH mogao napraviti više da se procesuriaju zločinci koji slobodnu šeću i pita se postoje li crvene tjeralice za takvim ljudima.

Borković je, odgovarajući Đakiću, rekao da 20 godina razgovaramo sami sa sobom. Sjetio se zapovjedi kojom su, kako kaže, branitelji Vukovara ostali prepušteni sami sebi. 'To je znak da se svi oni mogu naći na na nekoj tjeralici. Ako želite, recite nam da uđemo u autobuse i svi odemo u Beograd braniti se', rekao je Borković.

Kotromanović: Možda smo zakasnili četiri godine

Borković se pita i što je vlast potpisala sa Srbijom da se ovako postupa sa braniteljima. Ranko Ostojić je rekao da im institucije nisu odgovorile, da su ih tražili da ih izvijeste o slučaju Purda, svim tjeralicama i postupcima.

Ante Kotromanović je rekao da saborski odbor za veterane daje potporu Purdi i Mariću. 'Možemo govoriti i nadati se, ali možda smo zakasnili četiri godine. Ovo što se događa je zločin nad braniteljima. Mi pričamo o žrtvama poraća II. svjetskog rata s pietetom, a istovremeno hrvatske branitelje ispituju njihovi krvnici', rekao je Borković.

Dedaković: Ja nisam kriv ni nitko tko je branio Vukovar

Mile Dedaković, prvi zapovjednik obrane Vukovara, se složio s Borkovićem i rekao da treba doći predstavnik Vlade reći što ima pa da se vidi tko je u zabludi. Rekao je i kako je dobro da se konačno priča o Manolićevoj komisiji koja je njega proglasila ratnim profiterom pa je oslobođen. 'Ja nisam kriv ni nitko tko je branio Vukovar', rekao je Dedaković.

Josip Đakić je uz povišene tonove napao Borkovića tvrdeći da on vrijeđa vlast kada kaže da je postignut dogovor po kojem se dopušta zočin nad braniteljima. Đakić, koji je kod izbijanja slučaja Purda bio protiv Vlade i odnosa prema braniteljima te je tražio ostavke ministara, sada je najveći zagovornik obrane Vlade.

Na dnevnom redu saborskog odbora za veterane bio je konačni prijedlog Zakona o pronalaženju i trajnom obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata. 'Hrvatska je jedina zemlja koja nije žrtvama komunizma odala počast. Grobovi izbijaju svaki dan, u Hrvatskoj ih ima gotovo 900, a mi nemamo zakon po kojem ćemo žrtvama odati počast', rekao je Andrija Hebrang.

Ostojić se ne slaže s hebrangom da bi grobove trebalo samo označiti i smatra da bi sva tijela trebalo identificirati 'Zakon ne politizira žrtvu, već odaje počast bez obzira o kome se radi, civilu, ženi, djetetu', rekao je Hebrang i dodao da su masovni zločini te vrste osuđeni u Europskoj uniji. Na sjednici je predloženo osnivanje Ureda za jame, koje se ne bi otkopavale, već bi se samo identificirala grobnica na koju bi se stavila oznaka, a županija bi održavala te lokalitete.

HDZ i SDP suprotnih stajališta oko iskapanja grobnica

'Te žrtve nisu zaslužile da im se ne može odati počast', rekao je Hebrang. Za ovaj zakon je potrebno osam milijuna kuna, a broj žrtava se ne zna. Jame se neće iskapati i identificirati jer je to nemoguće, već će se sam oobilježavati žrtve pale nakon rata, rekao je Hebrang. Ovim zakonom, dodao je, daje se počast nevinim žrtvama bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest, spol i dob.

SDP-ov Ante Kotromanović je podržao ovakvu inicijativu HDZ-a. Također, SDP-ovac Ranko Ostojić ponovio je stav stranke da svaki ratni zločin treba kazniti i žrtvama odati počast. Ostojić se ne slaže da bi grobove trebalo samo označiti i smatra da bi sva tijela trebalo identificirati. 'Nije bit samo označiti jamu, već i znati tko je u njoj kako bi obitelji znale gdje su im pokopani preci', rekao je Ostojić.

'Zaslužuju biti zakopani, nije dovoljno samo locirati grobnice', rekao je Ostojić i napomenuo da je uz današnju tehniku i forenziku moguće identificirati žrtve i tako izbjeći manipulaciju brojkama. Andrija Hebrang  tvrdi kako je to tehnički nemoguće. 'Teško je naći živu rodbinu i napraviti usporedbu DNK analize', rekao je Hebrang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene