Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zacrnilo se nebo

Vatrogasci na brojnim intervencijama: Snažno nevrijeme pogodilo Istru, Zagreb i Zagorje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U popodnevnim satima četvrtka grmljavinska fronta prešla je sjeverni Jadran i iz Italije stigla u Hrvatsku te poharala zapad i sjever zemlje.

Prvo Istrom i sjevernim Jadranom, potom Likom i Gorskim kotarom, Zagrebom te naposljetku Zagorjem, u četvrtak popodne protutnjalo je snažno nevrijeme. Vatrogasci su imali pune ruke posla.

Oluja u Zagrebu

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže nevrijeme: Izdano upozorenje za gotovo cijelu zemlju, pripremite se na kišu i jak vjetar

Olujno nevrijeme koje je u četvrtak oko 19 sati pogodilo Zagreb i Zagrebačku županiju napravilo je veću štetu u županiji nego u Zagrebu, vjetar je srušio nekoliko stabala i nagnuo stupove električnih vodova, dok je u Zagrebu bio kraći zastoj tramvajskog prometa u Ilici, doznaje se iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i ZET-u.

Nevrijeme koje je pogodilo Zagreb stvorilo je u metropoli pravi prometni kaos. Vatroagsi kažu da najviše intervencija imaju sa stablima koje je na cestu rušio snažan vjetar. Kako navode u DUZS pozive na 112 počeli su zaprimati oko 19:20 sati i to s područja Zaprešića, Dugog Sela, Pisarovine i okolice gdje je bilo nekoliko srušenih stabala, a zabilježen je i manji požar uslijed udara groma.

U Zagrebu, osim olujnog vjetra i kiše, nisu zabilježene veće štete, osim nekoliko srušenih stabala, navode u DUZS koji koordinira rad žurnih službi, vatrogasaca, policije i drugih.

U Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET) navode i kako je u Ilici zbog pada reklame došlo do kraćeg zastoja tramvajskog prometa, ali brzo je ponovno uspostavljen.

Nevrijeme u Istri i Kvarneru

Novo snažno nevrijeme poharalo je i Istru i dio Kvarnera. Zacrnilo se nebo i zastrašujući oblaci prošli su nad Porečom, Umagom, Savudrijom, Lovranom. Bilo je i štete.

Nemirno more u Savudriji rastjeralo je turiste s plaže. Loše su prošli kamperi. ''TIjekom ove oluje dio gostiju je doživio paniku, pucali su šatori i tende nad kampovima. Dosta je i popucanih grana u samom kampu'', rekao je Goran Vukelić koji se nalazi u Savudriji.

Zacrnilo se nebo i iznad Poreča. Na području Umaga puhao je vjetar brzinom većom od 90 kilometara na sat.

Vide se i štete od olujnog vjetra. U Lovranu je od siline ovo stablo iščupano iz zemlje. Srećom, u blizini se tada nitko nije nalazio.

''U roku pet minuta stigli su vatrogasci, oni su očistli, jer je drvo palo na parkiran auto, srećom nije ga jako oštetilo i nije bilo ljudskih žrtava'', rekao je Mišo Škorić, komunalni redar.

Prošao je vjetar i Kvarnerom. Na Cresu su snimljene brodice kako bježe u luku.


Na satelitskoj karti mogla se pratiti putanja grmljavinske fronte koja se iz Italije preko Jadrana u ranim popodnevnim satima približila sjevernom Jadranu.

I meteoalarm je zacrvenio Hrvatsku, što zbog ekstremnih vrućina, što zbog izraženih pljuskova s grmljavinom.

Preko naše zemlje tijekom noći s četvrtka na petak premještat će se jedna hladna fronta koja je zapravo jedna u nizu ovih dana. Najveću promjenu osjetit ćemo s prolazom fronte u noći na subotu.

Tijekom ove noći kiše i grmljavinskih pljuskova najviše će biti u Istri i na sjevernom dijelu Jadrana, te u Gorskom kotaru i Lici.

Prognoza za petak

Lokalno je moguća i jaka i obilna kiša, pogotovo prijepodne u petak. U većini unutrašnjosti suho i opet vrlo toplo.

Poslijepodne će se oblaci, ali i grmljavinski pljuskovi polako premještati prema unutrašnjosti. Lokalno je moguće i neko jače nevrijeme uz jak vjetar i kišu. Temperatura će se ipak malo sniziti, no ipak će biti vruće - od 29 do 32, ali istočnije i 34, 35 stupnjeva.

Slavoniju i Baranju kiša i pljuskovi zahvatit će tek kasnije poslijepodne pa će - pogotovo ovim najistočnijim dijelovima, veći dio dana biti sunčan i opet vrlo vruć. Temperatura će se popeti opet i do 38.

U drugom dijelu dana vrijeme će se smirivati na Jadranu, prevladavat će sunčano, ali još ne baš skroz stabilno tako da su mogući i lokalni grmljavinski pljuskovi. Uz zapadnu obalu Istre zapuhat će jak jugozapadnjak.

U petak još vruće i suho u južnom dijelu zemlje, no i tu će postupno biti sve nestabilnije. Krajem dana postoji na sjevernom dijelu, mogućnost i za neki lokalni neverin. Puhat će umjeren zapadni vjetar.

Subota 

Pljuskova i kiše povrrmeno će biti i u subotu s tim da ćemo najveću promjenu vremena zapravo osjetiti po temperaturama koje će zaista biti značajno niže nego ovaj tjedan. Sve toplije i opet sunčanije već od nedjelje. 

Tijekom subote pljuskova i kiše trebalo bi biti i posvuda na Jadranu - dakle i na južnom dijelu, a lokalno je moguće i kakvo jače nevrijeme. U subotu i nedjelju puhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak i bura koja će također pomoći u rashlađivanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene