Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba ugraditi nove uređaje

Grijanje više nećemo plaćati po kvadraturi nego po potrošnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je zaslužna i za nova pravila oko grijanja koja stižu u Hrvatsku. 170.000 kućanstava uskoro više neće plaćati grijanje po kvadraturi stana, već po potrošnji. Direktiva je stigla iz Europske unije radi štednje energije, a Vlada već sprema novi zakon.

Ivo Marković grije se na toplanu, ali uređaje koji mjere potrošnju energije na radijatorima nema. 'Kućepazitelj to stalno provlači kroz sastanke kućnog savjeta da bi to i to bi zajedničkom akcijom ali od toga još ništa', kaže Ivo.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Slika nije dostupna Rasipa se i do 75 posto energije Milijuni kuna odlaze kroz prozore i vrata - doslovce!

Uskoro će ih morati imati svi. Prema vladinom nacrtu zakona, zgrade s više od sto stanova moraju ih ugraditi do kraja sljedeće godine. Do kraja 2015. zgrade s više od 50 stanova. A do kraja 2016. zgrade s više od 2 stana.

'Na državi je da osigura što jeftiniju i što sigurniju opskrbu svim energentima, a građani će platiti onoliko koliko potroše s ovakvim sustavom', rekao je ministar Vrdoljak.

>> Problem Karlovčana i toplane se produbljuje, stižu ovrhe, prijete sudovi...

Ivo podržava zakon, ali ga brine trošak ugradnje. Razdjelnik i ventil za jedan radijator stoje oko 500 kuna, a on ih u stanu ima sedam. U udruzi potrošača smatraju da bi gradovi trebali sudjelovati u troškovima.

Ugradnju razdjelnika u Europi sufinancira država- kažu u tvrtki koja ih je ugrađivala diljem Europske unije. Sufinanciranje su neki gradovi već najavili - Rijeka, Samobor, Karlovac, Velika Gorica, Zaprešić, Virovitica.

Tko ne ugradi uređaje u zakonskom roku, kazna je 5 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene