Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera povrata oduzete zemlje

Gredeljeve ideje: Ispitati Šimonovića i Matulović - Dropulić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Gredelj odvjetnik i bivši predsjednik udruge sudaca prozvao je danas za korupciju bivšeg ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, bivšu ministricu graditeljstva Marinu Matulović Dropulić, te bivšeg premijera Ivu Sanader.

Odvjetnik Vladimir Gredelj bio je na razgovoru kod delegacije Europske Unije u Hrvatskoj, gdje je svjedočio, kako je rekao, o jednom određenom slučaju. Danas je rekao kako se radi o slučaju Prevlaka - povratu zemlje oduzete za vrijeme jugokomunističkog režima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

Bivši predsjednik udruge sudaca je pozvao Europsku uniju da ne dopusti Hrvatskoj zaključiti Poglavlje 23, niti dovršiti pristupne pregovore dok se, kako tvrdi, 'ne razriješi najveća politička korupcija u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovale sve tri sastavnice vlasti'.

Gredelj je rekao kako se u tom slučaju radi o najvećoj političkoj korupciji od kada postoji Hrvatska, te kao 'mozak' operacije prozvao ministarstvo pravosuđa.

>> Raspad odvjetničkog tima: 'Postojalo je nesuglasje oko koncepta obrane'

'Cijeli slučaj seže do čovjeka koji je u austrijskom zatvoru, tj. bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je po Gredeljovim riječima bio na čelu te operacije. Gredelj je pričao i o drugim, kako navodi, akterima te imenovao bivšu ministricu Marinu Dropulić i bivšeg ministra Ivana Šimonovića, dodavši kako njih također treba ispitati.

Podsjećajući na kronologiju zbivanja Gredelj je naveo da se radi o dvadesetak obitelji koje je podnijelo zahtjev za povrat poljoprivrednog zemljišta (oko 650 000 četvornih metara) krajem 90-tih godina prošlog stoljeća prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine. Odjel za imovinsko pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije konzultiralo je Ministarstvo pravosuđa koje je utvrdilo da zahtjev ne podliježe tom zakonu. Nakon provedenih dodatnih konzultacija Ministarstvo ipak daje potvrdan odgovor, no da nije moguć povrat zemljišta budući je ono vojno strateški važno, a vlasnicima je, kazao je Gredelj, ponuđena 'pravična naknada' od 80 lipa po četvornom metru za zemljište vrijedno 200 do 300 eura po četvornom metru.

O svemu je izvijestio Jadranku Kosor, ali bez rezultata

Vlasnici su uložili žalbe koje stoje u ladicama Ministarstva pravosuđa sedam godina, a u međuvremenu se poduzimaju radnje (pripreme za gradnju hotela) koje će vlasnike staviti pred gotov čin, upozorava Gredelj.

Ministarstvo pravosuđa, s obzirom da općina Konavle donošenjem prostornog plana ruši teoriju o strateškoj važnosti zemljišta, ponovno mijenja mišljenje, po treći puta, jer je potvrđeno da su vlasnici u pravu, utvrdivši da zemljište ipak ne podliježe zakonu o povratu imovine oduzete u vrijeme jugokomunističkog sustava, kazao je Gredelj.

Ulogu pravosuđa u tome ocijenio je sramotnom. Napomenuo je da je o svemu izvijestio premijerku Jadranku Kosor, te aktualnog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, kao i bivšeg Ivana Šimonovića, ali bez rezultata. (J.P./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene