Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrnuo se na prognoze

Grčić: Recesija u Europi se nastavlja, Hrvatska nije otok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Recesija u Europi se nastavlja, a Hrvatska ne može ostati izvan toga jer nije otok, rekao je danas za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, osvrnuvši se na najnovije snižene prognoze Europske komisije o hrvatskom i europskom gospodarstvu.

U proljetnim ekonomskim prognozama za 2013-2014. godinu, Europska komisija procjenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod u ovoj godini pasti 1 posto, dok je u prognozama prije tri mjeseca očekivala pad od 0,4 posto.

Za ovu godinu predviđa i nastavak recesije u eurozoni, s padom BDP-a od 0,4 posto, dok za cijelu Europsku uniju predviđa pad od 0,1 posto. Istodobno, Njemačka, najjače gospodarstvo u Europi, ove će godine stagnirati, a Italija pasti za 1,3 posto.

"U tom smislu kako su korigirane stope rasta na razini EU, a posebno u zemljama koje su najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske, korigirane su i stope za Hrvatsku", izjavio je Grčić. Kako dodaje, naše uvjete posebno obilježava proces restrukturiranja gospodarstva, kojeg Vlada intenzivno podržava prije svega kroz proces više od 4.000 predstečajnih nagodbi.

>>
Crne prognoze iz Bruxellesa za Hrvatsku!

"Zajedno s vjerovnicima pomaže restrukturiranje tih tvrtki, u kojima je više od 35 milijardi kuna prijavljenih obveza i više od 30.000 zaposlenih. Prvi sramežljivi rezultati se ostvaruju kroz pomake u industrijskoj proizvodnji, blagi oporavak u sektoru graditeljstva, izuzev u dijelu stanogradnje. No, ipak je još uvijek nužan oprez i puno posla da dođemo na put stabilnog oporavka", navodi Grčić.

Jedna od pozitivnih okolnosti je i ulazak u EU, ističe Grčić, budući da Vlada priprema novi ciklus velikih investicija u željeznicu, vodoopskrbu, odlagališta otpada i veliki broj manjih regionalnih projekata. Idućih nekoliko godina bit će investirano nekoliko milijardi eura, a većina tih investicija bit će financirana iz strukturnih fondova EU, napomenuo je.

"Ipak, većina investicija dolazi iz privatnog sektora, tako da je oporavak tih investicija uvjet za ukupni gospodarski oporavak. A tu značajno ograničenje predstavlja sve teža dostupnost kredita bankarskog sektora, što je problem i u Europskoj uniji. Zato nade polažemo u intenziviranje izravnih stranih investicija nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

I u drugim zemljama, koje su ranije ulazile u EU, nakon relativno kratkog vremena dotok izravnih stranih investicija značajno je porastao. Naravno, valja biti na oprezu zbog recesije u EU, koja je još uvijek izražena", zaključuje Grčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene