Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisni o drugima

Grci su odgajani da troše, sa stavom 'lako ćemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužan si ko' Grčka više nije vijest. Bankrotirat ćeš kao Grčka prikladnija je za ovo razdoblje. Ta europska zemlja više ne ovisi o sebi već o drugima.

Desetljećima dugo odgajanje generacija da troše, ali uglavnom tuđi novac, sada je došlo na naplatu. Lagali su sebi, lagali su Europi i sada su pred ponorom. Iz grčkog primjera mnogi mogu izvući pouke dok ne bude kasno. 'Prije jednog stoljeća, pred Prvi svjetski rat, Grčka je bankrotirala prvi puta, i otuda i izraz dužan kao Grčka', pojasnio je Ivica Maštruko, prvi hrvatski veleposlanik u Grčkoj.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> VIDEO: 'Odlučno nastavljamo i širimo borbu'

Grcima je sunce svanulo 80-ih godina ulaskom u Europsku uniju. Iz EU fondova slijevale su se milijarde za pomoć grčkom gospodarstvu. 'Stvorio se jedan mentalitet potrošački, lako ćemo, u svim kategorijama stanovništva', kaže Slavko Šimunović, hrvatski poduzetnik u Grčkoj. Kad je priljev europskog novca zaustavljen, Vlada je počela dizati kredite i nastavila subvencionirati ono što je europska zajednica prestala. 'Kilogram pamuka na svjetskom tržištu je 30 centi, grčkom seljaku se on plaćao 20 godina 1 euro. U Grčkoj je san dobiti državni posao, to je garancija visoka plaća, i to 14 plaća, godišnji odmori. Dakle jako skupa i glomazna administracija', dodaje Šimunović.

Političari su godinama kupovali socijalni mir, kreditima i obećanjima, i sad tome treba stati na kraj. 'Na neki način građani Grčke su u pravu kada protestiraju jer su dovedeni u ovu situaciju odlukama političke elite, odnosno bivših Vlada', naglašava Maštruko. Odricanja će emotivni Grci teško prihvatiti. 'Ta tradicija bunta uz primjenu nasilja anarhističkih grupa nije nepoznata u Grčkoj', smatra Maštruko. 'Oni su buntovna nacija, tako jako dobro organizirani, sindikalno dobro organizirani', ističe on. Iako su Grci Mediteranci kao i Hrvati, dvije nacije nisu baš slične.

'Mi mislim da nismo toliko organizirani niti smo naučili da nam se tako dijeli, pa s te strane mi smo puno spremniji na odricanja nego Grci', zaključuje Šimunović. Put do stabilne Grčke, međutim, bit će dug. 'Najvjerojatnije će stabilizacija potrajati čitavo jedno desetljeće, a ja ne isključujem ni mogućnost bankrota', rekao je na kraju Maštruko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene