Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šarengradska ada

Hrvatska opet u graničnom sporu, ovaj put sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da nema susjeda s kojim Hrvatska nije u graničnom sporu. Nakon arbitraže sa Slovenijom koju Hrvatska ne priznaje, iz Srbije stiže poziv na pregovore o granici na Dunavu. Predlažu čak i arbitražu, koju, nakon gorkog okusa slovenskog slučaja, u Hrvatskoj gotovo nitko ne spominje.

Srbija traži granicu sredinom Dunava, čime bi Hrvatska izgubila obje ade, ali i oko deset tisuća hektara zemlje. "Očekujem da ministarstva i Vlada to riješe i da dvije zemlje sjednu za stol", kaže zamjenik gradonačelnice grada Iloka Josip Kovač.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

Za stol bi trebali i sa Slovencima, ali i s pregovaračima iz BiH. Sporne su točke Kostajnica, Mali i Veliki Škoj te vrh poluotoka Kleka. S Crnom Gorom otvoreno je pitanje razgraničenja na moru.

Stajalište Hrvatske jest da najprije treba pokušati spor sa Srbijom riješiti neposrednim pregovorima, a tek ako se pokaže da to ne može donijeti rezultate, dvije države mogu dogovoriti da rješenje potraže pred relevantnim međunarodnim sudskim tijelom.

Europarlamentarka Dubravka Šuica arbitražu, zbog slovenskog slučaja, ne vidi kao moguće rješenje. "Ne bih rekla da je arbitraža nešto loše, ali se u ovom slučaju pokazalo. Stoga se i osobno zalažem da treba ići na bilateralne razgovore, a ako ne može tako, onda Međunarodni sud u Haagu", kaže Šuica.

SDP traži nove pregovore sa Srbijom. Međudržavna komisija posljednji se put sastala prije šest godina. No, arbitražu ne odbacuju.

Zbog arbitraže sa Slovenijom izgledno je zaoštravanje odnosa. U Brisel je otišlo i pismo Karla Erjavca da Hrvatska ne zaslužuje ulazak u Schengen, no tamo ga, kažu, još nisu primili. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene