Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOVENCI NEZADOVOLJNI

Granica presjekla imanje: Otac komunalije plaća Hrvatskoj, a sin Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok traju političke trzavice i različita stajališta Hrvatske i Slovenije oko primjene arbitražne presude, mještani koji žive između slovenske općine Razkrižje i hrvatske Štrigove, arbitraži se protive.

Riječ je o slovenskim državljanima čije bi kuće arbitražnom odlukom trebale pripasti hrvatskom teritoriju.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Ogorčeni takvim ishodom, nadaju se da će dvije države postići dogovor mimo arbitraže, te se dogovoriti da oni budu iznimka koja pripada Sloveniji.

"Za mene je arbitraža nerealna, nelogična i nehumana. Mi nemamo nikakav pristup Hrvatskoj ni njezinim putovima i cestama", kaže Martin Baumgartner iz mjesta Banfi koje se nalazi u Općini Štrigova.

Stanko Ivanušić, načelnik općine Razkrižje, kaže da bi se dvije države, bez obzira na odluku arbitražnog vijeća, trebale dogovoriti oko rješenja ovog problema. 

Josipa Krajinović, reporterka Nove TV, javila se s obiteljskog imanja kojeg po sredini presijeca granica. Tako se kuća u kojoj živi otac nalazi na hrvatskoj, a druga kuća u kojoj živi sin, koja se nalazi svega desetak metara dalje, je na slovenskoj strani. 

"Otac  komunalije plaća Hrvatskoj, a sin Sloveniji, dok obojica vodu plaćaju Hrvatskoj. Vlasnici imanja mi kažu da im ovo razgraničenje što su u obje države ne predstavlja poseban problem, no jednostavnije bi im bilo da je cijelo imanje u Hrvatskoj. Taj problem arbitraže uglavnom muči Slovence koji bi, prema arbitražnoj presudi, trebali pripasti Hrvatskoj. Oni se tome protive jer kažu  da su desetljećima okrenuti prema Sloveniji i poslovnim i privatnim odnosima, kao i prometnim vezama", kaže Krajinović, dodajući kako su joj svi s kojima je ragovarala ističu da su međususjedski odnosi i dalje dobri i da će takvi ostati unatoč arbitražnoj presudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene