Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog problema s granicom

Susjedi imaju taktiku: Prekmurcima i Međimurcima slovenska vlada nudi novac da se presele u Sloveniju

Život na granici (Foto: Dnevnik.hr)
Život na granici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Život na granici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dok vlade Hrvatske i Slovenije ne riješe problem granice, neizvjesnost muči one koji uz samu granicu i žive. Mnogima nerijetko prolazi i kroz obiteljska imanja. Prekmurcima i Međimurcima slovenska vlada nudi i novac da presele u Sloveniju. I oni koji su pristali na ponudu, kažu, nadaju se nekom sretnijem rješenju.

Imanje Irene Makovec baš je na samoj granici. I s obje njezine strane. Na pitanje očekuje li da će se nešto promijeniti zbog arbitraže odgovara: "Ne očekujem."

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Njezin prvi susjed Martin zbog arbitraže ima problema. Hrvat je i živi s hrvatske strane granice. I arbitraža je odredila da je na hrvatskom katastru, no on i njegova obitelj žele u Sloveniju. Do Hrvatske, kaže, nema ni pristupnu cestu.

"Mi samo tražimo kad bi zaokružili cijelu kuću i kad bi pripala ovdje, kad bi pripala Sloveniji gdje živimo cijeli život'', kaže Martin Baumgartner.

Martin je među desetak obitelji u selu Banfi kojima slovenska vlada nudi preseljenje u Sloveniju i novac - 45 tisuća eura po osobi. Sami biraju gdje će živjeti.

"Imanje bi ostalo i dalje moje, ali moramo se u roku od tri godine odseliti, imamo godinu i pol za odluku", kaže Martin. Zasad je pet obitelji pristalo na takav plan.

"Mislim da je to u redu, da će se to na lijep način riješiti, neki će ostati doma, a neki će otići", kaže Rozika Nemec iz Razkrižja. Načelnik općine još se nada nekom boljem rješenju.

"Srce me boli da se države nisu mogle od 1991. do danas dogovoriti, da ni arbitraža nije našla rješenje, samo se još sve više zapetljalo", rekao je Stanko Ivanušić, načelnik općine Razkrižje.

Slovenska zastava, ali hrvatski katastar - i betonara u Hotizi trebala bi se premjestiti u Sloveniju. Vlasnik pred kamere ne želi, samo poručuje kako se nada dogovoru dviju država. Premještaj je ponuđen i obližnjem nogometnom igralištu.

"Vlada je ponudila nogometnom klubu financiranje premještaja na slovensku stranu, što se tiče poljoprivrednih zemljišta, poljoprivrednici će lako dobiti zamjenska zemljišta na slovenskoj strani", kaže Stanislav Gjerkeš, dožupan Lendave.

Suživot s Hrvatima, uvjeravaju nas svi naši sugovornici, oduvijek je dobar. "Ne vidim nikakvih problema, problem stvaraju u Zagrebu i Ljubljani", rekla je Irena.

"Arbitraža nije ispunila svoju svrhu i morala bi na popravni ispit", smatra Stanislav. Da se međusobno dogovore Međimurci i Prekmurci, problem granice, poručuju, bolje bi riješili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene