Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevolje po gostu

Jesmo li prešli granicu između profita i održivog turizma: Hoće li zbog nedostatka strategije propadati turističke destinacije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turizam cvjeta. Nema odredišta na moru koji se ne hvali rekordima. Međutim, zbog održivog turizma, tvrdi resorni ministar, svakom je hrvatskom odredištu potrebna strategija.

Medulin koji zimi broji svega šest i pol tisuća stanovnika, ljeti postaje jedno od najvećih turističkih središta Hrvatske. Na dan bilježi i do 35 tisuća registriranih gostiju. Zbroje li se tome i oni u prolazu, brojka se zna popeti i do 50 tisuća.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

"Dišemo na škrge što se kaže, to definitivno predstavlja u prvom redu prometni problem, potrebne su nam još zaobilaznice većih naselja koje su nam apsolutni prioriteti", kaže Goran Buić, načelnik općine Medulin.

Sanitarne probleme Medulin nema. U vodovodnu mrežu i kanalizaciju uloženo je oko 120 tisuća kuna. Sve je obnovljeno. Problemi s prometnicama prvi su na popisu rješavanja. Projekt postoji, a puna trasa trebala bi biti gotova u roku dvije godine.

Ministar tvrdi, sve je u dobroj pripremi. Nijedno turističko odredište, kaže, ne može funkcionirati bez strategije.

"Pozivam sve one koji ju nemaju da ju učine jer gradovi koji su to učinili prije deset, 15 godina oni su pristupili pripremi onoga što se sad događa, a to je da su prvo infrastrukturu gradili", kaže Gari Capelli, ministar turizma.

Kako bi imali potpuno sretne goste, zaključuje ministar, moramo imati i zadovoljne stanovnike. Upravljanje je to odredištem kako stanovnici žele.

U Medulinu je novinarka Nove TV Petra Fabian Kapov razgovarala s Borisom Žgombom, predsjednikom udruge putničkih agencija Hrvatske. On smatra da trenutna situacija pokazuje kako smo granicu između održivog turizma i profita prešli. Tome najbolje svjedoče brojke, koje pokazuju da trenutno na jednog mještanina dolaze četiri turista. On također smatra da je nužno pronaći vrstu održivog razvoja, u suprotnom će upropastiti organiziranu i dobru turističku destinaciju.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene