Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Tuđmanove poruke Srbima

Granić u Haagu: Oblio me hladan znoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije shvaćao ljudska prava na moderan način, ali me uvijek podupirao kad sam se zauzimao za prava i povratak hrvatskih Srba, izjavio je u petak pred Haaškim sudom bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

'Tuđman nije bio ekspert za moderno shvaćanje ljudskih prava. Ali za svaki potez koji sam radio, a to je bila i zaštita ljudska prava i povratak, Tuđman me podupirao', rekao je Granić na suđenju trojici hrvatskih generala. Granić je tako komentirao poznatu Tuđmanovu rečenicu sa sastanka na Brijunima uoči 'Oluje' da 'Srbima tobože treba jamčiti ljudska prava'. Svjedok, koji na tome sastanku 31. srpnja 1995. nije bio, tvrdi da je riječ 'tobože' Tuđman uporabio u posebnu kontekstu, ali bi ga, da je tamo bio, na to upozorio. 'Da sam bio na sastanku, svakomu tko je rekao 'tobože', pa i predsjedniku države, rekao bi da se ljudska prava moraju poštovati', istaknuo je Granić četvrtog i završnog dana svjedočenja u postupku 'Gotovina, Čermak, Markač'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

>> Granić: Htjeli smo mirnu reintegraciju, no Srbi nisu

Trojica hrvatskih generala Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su da su se zajedno s hrvatskim vojnim i političkim vrhom, s Tuđmanom na čelu, udružili u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja lokalnih Srba iz tzv. krajine. Granić je, suprotno navodima iz optužnice, više puta ustvrdio da nije postojao nikakav plan službenog Zagreba za izgon Srba ili za sprječavanje njihova povratka, da su se zločini s hrvatske strane tijekom i nakon 'Oluje' procesuirali te da nisu zabašurivani. Svjedok Markačeve obrane Granić upozorio je na još jednu Tuđmanovu izjavu koja mu je, kao ministru vanjskih poslova, zadavala teškoće. Podsjetio je da ga je 'oblio hladan znoj' kad je Tuđman u Karlovcu, odmah nakon 'Oluje', poručio Srbima koji ne prihvaćaju hrvatsku državu da se ne vraćaju u Hrvatsku.

'Tuđman je govorio ponesen atmosferom'

'Meni kao ministru nije odgovaralo da uopće govori o Srbima, osim da treba spriječiti zločine nakon 'Oluje'', rekao je Granić i objasnio da je Tuđman govorio ponesen atmosferom, jer je tako razmišljalo 90 posto ljudi u Hrvatskoj koji su ga pozivali da nakon 'Oluje' oslobodi i Vukovar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene