Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjanje iskaza

Granić tvrdi da je govorio istinu: Što će se dogoditi ako je lagao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Govorio sam istinu i samo istinu', rekao je Mate Granić danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

No ne misli tako obrana Ive Sanadera. Pred Uskokom je Granić, kažu govorio jedno, a pred sudom drugo. 'Kad se nešto dogodi prije 17 godina i ako je to nešto što za mene nije bitno u životu naravno da mi u početku nije bilo lako tog se prisjetiti. A ono što sam danas kazao stojim iza toga čvrsto jer sam se konzultirao sa suradnicima', rekao je Granić.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Bivši šef Janafa Dragan Kovačević osuđen zbog davanja lažnog iskaza: Mora platiti i sudske troškove Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Davanje lažnog iskaza kazneno je djelo, tvrdi profesorica Đurđević, koje se odnosi i na svjedoke. 'Ali se mora utvrditi da se radi o namjeri davanja neistinitog iskaza, a ne da se svjedok nije sjetio nečega ili je zaboravio neku činjenicu. U Hrvatskoj postoji vrlo malo postupaka protiv svjedoka koji daju neistinit iskaz', rekla je dr.sc. Zlata Đurđević.

Iskaz svjedoka u Uskoku ima nižu dokaznu snagu od one dane na raspravi. 'Sud kada ocjenjuje vjerodostojnost takvog iskaza mora uzeti u obzir da svjedok daje iskaz državnom odvjetništvu u u redu državnog odvjetnika bez prisutnosti obrane i javnosti i suda a pravilo je da se dokazi u kaznenom postupku izvode javno i na raspravi', rekla je dr.sc. Zlata Đurđević.

Sud ima slobodu procjene dokaza. No sudska praksa svjedoči da su iskazi dani u istrazi vrlo rijetko bili relevantniji od onih izrečeni na glavnoj raspravi.'Ne bojim se ničega jer sam govorio istinu apsolutno sve što znam u najboljoj vjeri sve što znam', rekao je Mate Granić. Sanaderova obrana za sad nema namjeru podići prijavu protiv Granića. Istinu će, kažu, dokazati na sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene