Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podučavati će ih demokraciji

Građanski odgoj novi predmet u srednjim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve o demokraciji, i životu u njoj, hrvatski će srednjoškolci od sljedeće godine učiniti na novom obveznom predmetu, građanskom odgoju.

Neke škole već su ga uvele. Seksualno iskorištavanje, trgovanje robljem, seksualno zlostavljanje žena, politička prava izbjeglica, samo su neke od tema koje su Silvija, Lucija i Tesa naučile na novom predmetu.

Pročitajte i ovo Incident uništavanja kulturne baštine - 2 Neki turisti bez poštovanja Dođu na odmor pa oštećuju kulturnu baštinu: Na meti im se našla i Hrvatska Slika nije dostupna Ništa od seksualnog odgoja u školama

Građanski odgoj i obrazovanje slušaju od početka godine. Novi predmet nije im donio i novo opterećenje. Građanski odgoj nije klasičan predmet. Učenike upoznaje s pravima i obvezama svakog građanina te osnovama demokracije. Kao fakultativni predmet u trećim i četvrtim razredima druge gimnazije u Zagrebu bio je pun pogodak.

'Imamo educiranog nastavnika, imamo određen interes učenika, pogotovo u višim razredima i imamo program', tvrdi Drago Bagić, ravnatelj II. gimnazije Zagreb. A to su prepoznali i učenici.

Učenici oduševljeni!

'Tema trgovanja ljudima, nasilja, diskriminacija su teme koje kod njih uvijek dobro prolaze i kod kojih mogu jako puno naučiti', rekla je svoje dojmove Ivana Plazonič, predavačica Građanskog odgoja. Od iduće godine građanski odgoj postat će obvezni dio školskog programa. U tijeku je izrada predmetnog kurikuluma.

'Škole će biti slobodne da prema vlastitim mogućnostima kreiraju školski kurikulum i vide mjesta i načine kako najbolje i najkvalitetnije mogu razviti kompetencije građanskog odgoja i obrazovanja kod učenika', dodala je Nevenka Lončarić- Jelačić, viša savjetnica za nacionalne programe. Učenice druge gimnazije oduševljene novim predmetom- preporučuju ga svima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene