Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Građanima sindikati isti kao i političari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik je institucija kojoj građani Hrvatske najviše vjeruju. Pokazalo je to ekskluzivno istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls.

Potpisima za refrendum o Zakonu o radu uspjeli su zaštititi manjinu u državnom i javnom sektoru. Za radnike koji rade bez plaće mjesecima nisu se baš iskazali. Možda je to razlog što građani sindikatima sve manje vjeruju. Predsjednik i crkva su na vodećim pozicijama, no sindikati ne brinu.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

 

'Ne bih rekao da je naš problem neuspjeh nego je naš problem u tome što ne znamo to prezentirati i prikazati koliko je ustvari doista uspješna ta sindikalna scena', ističe čelnik NSH Krešimir Sever.

Severov kolega Vilim Ribić poručuje da je to trenutačna situacija. Za sve optužuje medijsku kampanju. GRAFIKA Radom sindikata nezadovoljno je čak 49 posto građana. U odnosu na prošlu godinu nezadovoljnih je sve više. A čak 58 posto misli da se sindikati ponašaju kao političke stranke. Poslodavci u tome vide svoju šansu.

 

'Ono što smo mi iz ovog istraživanja iščitali da su radnici počeli vjerovati poslodavcima i poslodavci radnicima što je, mislim, ključan model za uspjeh u današnjem biznisu', smatra Davor Majetić iz HUP-a.

I na njemu još treba raditi, ističu sindikati. Pa kočnicu svog djelovanja traže i u privatnom sektoru. 'Radnicima zaprečava učlanjivanje u sindikate, da je veliki broj zaposlenih upravo u tom sustavu na određeno vrijeme koji se boje bilo što učiniti da im poslodavac neće produžiti ugovor o radu', kaže Sever. U slučaju kršenja prava radnici bi se, pokazuje istraživanje, ipak prvo obratili poslodavcu, a tek onda sindikatima. Da je to pravi put, slaže se jedna i druga strana.

Malo za utjehu onima čija su prava neisplatom plaća odavno prekršena. Nažalost, bolji put u Hrvatskoj presporo ide, za razliku od stranih zemalja gdje svaki napad na dostojanstvo radnika znači izlazak na ulice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene