Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnja čestitka predsjednika Josipovića

'Građani su opravdano osjetili bijes i očekuju da se Hrvatska promijeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović u novogodišnjoj čestitci osvrnuo se na 'tešku godinu' iza nas.

'2010. godina će nam u sjećanju ostati kao teška. Gospodarska kriza urušila je naše gospodarstvo. Neki su radili bez posla i bez mogućnosti da za sebe i svoje obitelji osiguraju pristojan život. Prošla godina će nam ostati u sjećanju kao godina u kojoj smo spoznali dubinu moralne krize koja je našu domovinu učinila leglom korupcije i organiziranog kriminala. Posebno, razočaravajuće je je što su najstrašniji slučajevi gospodarskog kriminala na koje se sumnja vezani za ljude koji su obnašali visoke pa i najviše državne funkcije', poručio je predsjednik na početku obraćanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeno 219 osoba, ozlijeđeno njih 763 Nova godina: U Tajlandu poginulo 77 ljudi, Francuzi palili aute Slika nije dostupna Novogodišnja čestitka Kosor: Mjesto nam je u razvijenim zapadnim demokracijama

'Građani su s pravom ogorčeni'

Dodao je kako su mnogi građani opravdano bili ogorčeni, 'osjetili gnjev i s pravom očekuju i traže da se Hrvatska promijeni'. 'Druge je pak zahvatila apatija i očaj, ali 2010. je bila godina koju možemo smatrati i godinom prekretnice. Iako su izostale kvalitetnije i cjelovite reforme u gospodarstvu i u javnim financijama, iako je ostalo još puno toga što se mora učiniti u reformi pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, jačanju demokracije i ljudskih prava, možemo ustvrditi da su reformski procesi dosegli razinu koju Hrvatsku približuju Europskoj uniji', istaknuo je predsjednik.

>> Josipović na dočeku u Zagrebu: '2011. će biti bolja godina'

Po njemu, reakcija na zloupotrebu vlasti i kriminal pokazuju da je Hrvatska 'sve više demokratsko društvo u kojem pravna država i zakoni djeluju jednako prema svima kao i prema najvišim dužnosnicima'. Predsjednik je uvjeren kako borba protiv korupcije ima potporu većine građana kao i članova vladajuće stranke i oporbe. Dotaknuo se i odnosa u regiji u prošloj godini.

'Oslonimo se na kreativnost, znanje i marljivost'

'Sa svim susjedima imamo otvorena pitanja, ali novi odnosi utemeljeni na međusobnom uvažavanju jamče sigurnost u regiji i veliki doprinos u uzletu gospodarstava. Ali Hrvatska u 2011. godine može i mora puno bolje i zato 2011. čekajmo s optimizmom', poručio je napominjući kako se moramo osloniti na našu kreativnost, znanje i marljivost jer 'dobrih rješenja za Hrvatsku svakako ima'.

Napomenuo je kako smo pri kraju postupka o pregovorima o pristupanje EU i usred procesa preobrazbe u moderno europsko društvo te da je gotovo siguran da ćemo u 2011. završiti pregovore s EU i na referendumu od građana dobiti uvjerljivu potporu.

'U novoj nas godini čeka puno rada, odricanja i odgovornosti, neće biti lako, ali očekujem da će Hrvatska naći odgovor za gospodarsku krizu i uspješno nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Dolazeća godina mora biti godina odlučnog zaokreta potrebnog da bi Hrvatska bila uspješno društvo', zaključio je.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene