Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građani ne vjeruju strankama već ljudima s kojima se druže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani imaju nisko povjerenje u institucije, najmanje vjeruju političkim strankama, vladi i sudstvu, a najviše ljudima s kojima se druže, crkvi i vojsci, rezultati su ankete koju je provela agencija GfK.

GfK je objavila rezultate ankete koju je u lipnju provela nad tisuću građana koji su ocjenama od jedan (uopće nemam povjerenja) do sedam (imam puno povjerenja) bodovali one u društvu u koje imaju, odnosno nemaju povjerenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade" Hrvatski sabor Velike cifre Ušli su u Sabor i imaju pravo na milijune eura iz proračuna, pogledajte iznose

Najmanju ocjenu (2,4) dobile su političke stranke, za koje čak 37 posto ispitanika tvrdi kako u njih uopće nema povjerenja - takvu negativnu ocjenu strankama dalo je preko 42 posto građana u dobi od 35 do 44 godine, i to u svim regijama osim Zagreba s okolicom i u sjevernom dijelu Hrvatske, gdje je 'jedinicu' strankama dalo 28 posto ispitanika.

Vlada i sudstvo dobili su ocjenu 2,8, premijer 3,0, državna uprava ocijenjena je s 3,1, radnički sindikati s 3,3, gospodarstvenici s 3,4, policija ocjenom 3,5, novine i časopisi 3,6, televizija i radio 3,8, dok je predsjednik države dobio ocjenu 3,9.

Najviše povjerenja ispitanici imaju u ljude s kojima s druže (ocjena 4,5), crkvu (4,2) i vojsku (4,1).

U odnosu na proteklih sedam godina povjerenje građana nije se bitno mijenjalo za većinu promatranih institucija, a manji je izuzetak tek predsjednik države koji je 2000. ocijenjen s 3,4, 2005. godine 'skočio' je na 4,2, a ove je godine dobio ocjenu 3,9.

Nešto manju ocjenu u odnosu na 2005. godinu, kada je ocijenjen s 3,2, dobio je i premijer, dok policija i gospodarstvenici iz godine u godinu dobivaju povoljnije ocjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene