Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važno je da znaju što je informacija'

'Građani imaju pravo na pristup informacijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić je na konferenciji za novinare pozvao građane da se pridruže obilježavanju 'Tjedna prava na pristup informacijama' tijekom kojeg ih žele što bolje informirali o pravu koje im pripada temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama te potaknuti i na korištenje tog prava.

Tjedan prava na pristup informacijama održati će se od 24. do 28. rujna, a AZOP ga organizira u povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 28. rujna. 'Želimo AZOP približiti građanima i osvijestiti ulogu i važnost Agencije u društvu te upoznati građane s njihovim temeljnim ljudskim pravom - pravom na pristup informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti', kazao je Bilić. Dodao je kako će tijekom cijelog tjedna održati razne aktivnosti, a na sam Međunarodni dan prava na pristup informacijama će na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića biti postavljen info-štand na kojem će se građani moći informirati o svojim pravima.

Ravnatelj AZOP-a rekao je da sudjeluju i u izmjeni Zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se još lakše građanima omogućilo da dođu do potrebnih informacija o radu javne vlasti te olakšao rad Agencije. 'Važno je da građani znaju što je to informacija, a tijela javne vlasti da osvijeste svoju dužnost pružanja informacija građanima i medijima', istaknuo je Bilić dodavši da su ove godine zabilježili značajan porast pritužbi građani zbog nepružanja informacija tijela javne vlasti.

>>  Pristup informacijama: Teško je dobiti čak i točke dnevnog reda Vladinih sjednica

Načelnica Odjela za pravo na pristup informacijama AZOP-a Dubravka Bevandić rekla je da su u prvih devet mjeseci zaprimili 348 žalbi građana, 61 upit te 60 ostalih podnesaka (predstavke, nadzorne aktivnosti i sl). Naglasila je da se se građani najviše žale na 'šutnju uprave' (60 posto zaprimljenih žalbi), a ostatak žalbi odnosio se na odbijajuća riješenja. Agenciji su se najviše žalili građani, zatim udruge i trgovačka društva, dok je mali dio žalbi bio od strane novinara.'Iz žalbi je vidljivo da građani nisu dovoljno upoznati s pravima koje osigurava pravo na pristup informacijama', kazala je Bevandić.

Iznijela je i nekoliko primjera iz prakse pa je navela da je AZOP zaprimio nekoliko žalbi vezanih za informacije koje su u posjedu HRT-a. 'Zanimljivo je da je HRT odbio dati informacije ili je ignorirao zahtjev korisnika jer je smatrao da nije tijelo javne vlasti', kazala je dodavši kako je AZOP zaključio da je HRT tijelo javne vlasti i građanima mora dati informacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O pravu na pristup informacijama GONG: EU ne gleda samo ima li RH zakone, već i provode li se Slika nije dostupna 'Zar nismo mogli bolje?' Oporba protiv izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene