Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik ocijenio Vladu

'Građani će na izborima procijeniti ima li Vlada znanja i volje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio jekako njegov jučerašnji komentar na gospodarsko stanje zemlje nije bio kritika Vladi.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je, upitan ima li aktualna Vlada volje i znanja za promjene u gospodarstvu, kako se ona trudi i kaže da ima, no je li to dovoljno pokazat će građani na predstojećim izborima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Na novinarski upit hoće li se sastati s premijerkom, s obzirom da je jučer uputio kritiku sa svog gospodarskog savjeta, Josipović je rekao kako to primarno nije bilo mišljeno kao posebna kritika, nego kao promišljanje mogućih promjena u poreznom sustavu i svime što je vezano za financije. Znam da postoje različite grupe u institutima i pri vladi koje se time bave, no ono što sam želio potaknuti su još brže promjene jer znamo da je gospodarstvo u stanju koje to traži, ocijenio je Josipović.

>> Josipović: Realno je očekivati zatvaranje pregovora u lipnju

Upitan za komentar je li Vlada u drugi plan stavila sve osim pregovora s EU, Josipović je ustvrdio kako je završetak pregovora završavanje reformi i kriterija koje nisu samo europske. To su reforme koje trebaju Hrvatskoj, zalaganje za završetak pregovora ne vidim samo kao udovoljavanje europskim kriterijima i ulagivanje velikoj imaginarnoj europskoj sili, nego rad na dobrobit Hrvatske, dodao je.

Poručio je kako europske reforme nisu dovoljne te da Hrvatskoj treba više od onoga što je dovoljno da bismo formalno ušli u EU. Izrazio je nadu da ćemo sada završiti pregovore i imati snage, hrabrosti i pameti da odemo i dalje od tih reformi. Josipović nije želio komentirati novootkrivenu aferu u Rijeci, vezanu uz aninimnu kaznenu prijavu za navodni nestanak 800.000 njemačkih maraka namijenjenih kupovini oružja za obranu Rijeke u kojoj se proziva SDP-ovca Slavka Linića.

Josipović je na novinarska pitanja odgovarao nakon skupa posvećenog 300. obljetnici rođenja istaknutog hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića, te je komentirao što za Hrvatsku znači odlazak znanstvenika u inozemstvo. To nije nova pojava, mali narodi koji ne spadaju u bogate teško mogu pružiti mogućnosti koje daju razvijenije zemlje, no na nama je da one koje možemo zadržimo, a da s onima koji odu održimo najtješnje veze, istaknuo je. Potvrdio je kako se 'hrvatska pamet i znanost' cijeni u svijetu, što je imao prilike vidjeti tijekom svojih predavanja na svjetskim sveučilištima, na kojima kao profesori rade i mnogi Hrvati. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene