Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak će se graditi

Gradsko vijeće odlučilo: Fani smije graditi na Marjanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće odbilo je nakon višesatne rasprave prijedlog 12 oporbenih vijećnika da se prihvati zaključak kojim bi se od mjerodavnih gradskih službi tražila zabrana izdavanja dokumenata kojima se odobrava gradnja unutar Park-šume Marjana prije nego što se donese prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO).

Na sjednici Gradskog vijeća, od ukupno 25 vijećnika, danas je bilo 22 vijećnika od kojih je 12 glasovalo protiv prijedloga oporbe, a deset ih je poduprlo taj prijedlog. Tematska sjednica o Marjanu sazvana je na zahtjev 12 vijećnika, koji su peticiju s takvim zahtjevom podnijeli početkom veljače. Većinom glasova prihvaćen je zaključak da stručne gradske službe načine popis imena svih onih koji su u posljednjih 20 godina bespravno ili s građevinskom dozvolom gradili objekte na Marjanu te da se utvrdi po kakvim su kriterijima izdavane dozvole za gradnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Za Marjan' VIDEO: Poruka za Fani osvanula na Svetom Duji Slika nije dostupna Treba vratiti uloženo Kerum spašava svoju Fani

>> Kerumu ostavili smeće s Marjana

Prihvaćen je i zaključak da stručne gradske službe, uzimajući u obzir mišljenja vijećnika te Društva 'Marjan', poduzeću Park-šume Marjan dostave prijedloge za zaštitu Marjana. Oporbeni vijećnici u raspravi su ustrajali na zabrani gradnje na Marjanu dok se ne donese PPPPO, a vladajući - HGS Željka Keruma i njegovi koalicijski partneri tome su se usprotivili tvrdeći da pri investiranju u projekt Kerumova nevjenčana supruga Fani Horvat nije kršila propis te je postupala u skladu s GUP-om koji, po njihovu mišljenju, dopušta gradnju.

Prosvjed ispred Skupštine

Rasprava se povremeno pretvarala u verbalni sukob. Tako je vijećnik HČSP-a Luka Podrug, koji je u koaliciji s HGS-om, rekao kako se u vezi s Marjanom ne bi uopće razgovaralo da se Kerum 'učlanio u HDZ ili SDP' te da se oporba u vijeću ponaša politikanski. Istaknuo je kako je 'u zelenoj zoni' Marjana objekat izgradio jedan SDP-ov saborski zastupnik, ali, kako je dodao, o tome nitko ne priča. SDP-ov vijećnik Gojko Čepo rekao je replicirajući kako nitko ne priča ni o tome da je jedan vijećnik prije deset godina optužen za silovanje, na što mu je Podrug uzvratio: 'To što si ti drogiran, to je tvoj problem.'

Stručna savjetnica za pravna pitanja Iskra Macura rekla je kako Gradsko vijeće po zakonu ne može donijeti 'moratorij na gradnju u Park-šumi Marjanu', nego samo pokrenuti proceduru za izmjenu ili dopunu nekog dijela GUP-a, koja traje 'najmanje između devet i dvanaest mjeseci'. Na sjednici Gradskog vijeća bio je splitski novinar i aktivist Inicijative za Marjan Jurica Pavičić. Nakon sjednice novinarima je izjavio kako je 'simptomatično da su oni koji mašu trobojnicama isporučili Fani Horvat plažu 'Prva voda''. Dodao je kako bi bilo dobro da se birači sljedeći put toga sjete. Uoči sjednice, na poticaj Inicijative za Marjan, ispred Gradske uprave prosvjedovala je skupina Splićana.

Na sjednici je pak neovisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, koja je u koaliciji s HGS-om, kritizirala napise Jurice Pavičića optužujući ga da 'etiketira ljude sklone Kerumu nazivajući ih onima iza brda', a ne piše o, kako je rekla, 'partijskim drugovima' koji imaju objekte na Marjanu. Intervenirali su vijećnici SDP-a i HNS-a braneći Pavičićevo pravo na vlastito mišljenje. U radu Gradskog vijeća sudjelovao je i donedavni predsjednik Hajduka Joško Svaguša, koji je kao kandidat Kerumova HGS-a obnovio svoj vijećnički mandat pošto je potkraj prošle godine napustio dužnost predsjednika Hajduka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene