Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTUALNI SAT

BANDIĆ NA GRADSKOJ SKUPŠTINI "Ja sam protiv poseljačenja Zagreba, pustite me da griješim"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, odgovarao je na pitanja zastupnika Gradske skupštine. SDP-ovci mu pobrojali sve prosvjede građana protiv njegovih odluka, on tvrdi da uvodi red te da red košta.

"Tvrdite da donosim odluke protivno interesima građana. Ako je tako, trebali biste vi iz opozicije pljeskati. Pustite me da griješim jer bedak kad pogriješi inzistira na pogrešci, a pametan je mijenja u hodu. Oni treći ne rade ništa", poručio je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, na tvrdnju Dominika Etlingera, SDP-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini da građani sve češće prosvjeduju protiv njegovih odluka. 

Pročitajte i ovo Milan Bandić Sjednica Gradske skupštine Osnovano Stručno povjerenstvo za procjenu šteta od potresa, pomagat će Gradskom povjerenstvu Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Burna sjednica Nakon Bandićeva govora prekinuta maratonska sjednica Gradske skupštine

Spomenuo mu je prosvjede na Savici, u Središću, na Cvjetnom trgu, na Britancu, Borongaju i Branimircu, kao i prosvjede radnika Zagrebačkog holdinga te onog vlasnika lunaparkova.

"Ja sam protiv poseljačenja Grada Zagreba da se na svakom vuglu vrti ringišpil. Prostor na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma ponuđen je svim vlasnicima lunaparkova da se vrte od nemila do nedraga. I oni su se s tim složili", odgovorio je Bandić na kritiku o protjerivanju lunaparkova iz grada. 

Za Britanski trg Bandić je rekao da je počeo izgledati "kao buvljak sa žnorama po granama i kafićem nasred trga". "Napravili smo reda, a red košta. Kad ste u zoni odgovornosti morate odlučiti za što ste. Red nema cijene", rekao je Bandić, dodavši da će radovi biti gotovi za 20 dana. 

Na pitanje zbog čega svom prijatelju dopušta postavljanje terase na Cvjetnom trgu koju "nitko normalan ne bi dopustio", Bandić je rekao da je kafić Tome Horvatinčića dobio terasu kao i drugi. "Jedina razlika je to što on ima podnicu da vam noge ne zebu kad pijete kavu tamo. Razmišljamo da uvedemo obavezu da svi imaju podnicu", rekao je Bandić, tvrdeći da su podnice dobre jer se onda ugostitelji ne mogu samoinicijativno širiti po trgu. "Naš čovjek nije sretan ako malo ne prevari, ako malo ne uzme. Onda samo prošire red pa građani ne mogu prolaziti", rekao je Bandić. 

Pravobranitelj za starije osobe

Zagrebački gradonačelnik je najavio da će na Skupštinu uskoro uputiti prijedlog uvođenja posebnog povjerenika za starije osobe, a paralelno s tim saborski zastupnici iz njegove stranke će u Saboru zatražiti uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe. "Starija populacija je posebno ugrožena da zaslužuje posebnu pozornost, a to je najbolje kad se institucionalizra", rekao je Bandić, koji je i sam nekoliko puta u svojim odgovorima spominjao približavanje lokalnih izbora. 

Zastupnici Gradske skupštine nakon pauze nastavljaju s radom, a danas će se raspravljati i o proračunu za iduću godinu. U medijima se navodi da zagrebački HDZ ne namjerava podržati Bandićev proračun i na taj način oslabiti njegovu poziciju za predstojeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju iduće godine. 

Bez komentara na najavu HDZ-ovog rušenja proračuna

Bandić to nije htio komentirati, već je novinarima poručio da ga o tome pitaju nakon završetka iduće sjednice Gradske skupštine. 

"Pitajte me o tom 20. prosinca navečer, negdje oko 20 sati", rekao je Bandić nakon što je obišao šator na Cvjetnom trgu gdje se obilježava Svjetski dan AIDS-a.

Predsjednik Gradske skupštine i čelnik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio je za 24 sata kako ta stranka teško da će podržati Bandićev gradski proračun. Rekao je kako predloženi proračun nije razvojan te je suprotan onome što su dogovorili prošle godine.

Ukoliko se ne izglasa proračun za 2017. a zatim i privremeno financiranje grada, gradonačelnik Bandić mogao bi izgubiti vlast u gradu, a Zagreb bi vodio povjerenik kojeg imenuje Vlada. (Hina/S.Ve)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene