Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražio pomoć od Kosor

Gradonačelnik Sabo: Ovčara pod zalogom Croatia banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovarajući na pitanje o statusu područja spomen-doma na Ovčari vukovarski gradonačelnik Željko Sabo je kazao kako je područje ‘Spomen-doma pod zalogom Croatia banke, a založno pravo na obližnje parkiralište Spomen-doma ima Hypo Alpe Adria banka’.

U središtu pozornosti javnosti taj je spomen-dom već nekoliko dana pošto je objavljeno kako je čestica na kojoj se nalazi još u vlasništvu vukovarskoga poljoprivrednog poduzeća VUPIK-a. Njegovih je 87,98 posto dionica Hrvatski fond za privatizaciju u rujnu ponudio na prodaju. VUPIK, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva pa i sama premijerka Jadranka Kosor odbacili su ovih dana svaku mogućnost da se s VUPIK-om proda i spomen-dom te su najavili brz proces izvlaštenja te čestice iz VUPIK-ova vlasništva. ‘VUPIK i 'Borovo', kao najvažnija poduzeća u Vukovaru, raspolažu velikom imovinom, u kojoj su i brojni objekti kojima su ta dva poduzeća, da bi namaknuli novac, jamčili bankama da će vratiti zajmove’, objasnio je Sabo način na koji je područje spomen-doma došlo u zalog Croatia banke.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Tražio pomoć od Kosor

Također je naveo kako je pisao premijerki Jadranki Kosor, tražeći od nje pomoć kako bi se iz VUPIK-a izvlastile neke čestice i predale u gradsko vlasništvo, poput hotela ‘Dunav’ i još nekih zgrada. ‘Želio sam samo bit partner vladi kako bismo prije privatizacije VUPIK-a riješili neke stvari u korist grada Vukovara, ali nije išlo jer mi premijerka nije odgovorila’, kazao je. Dodao je kako su prije Domovinskog rata mnogi lokali i zgrade bili u gradskom vlasništvu, a davani su na uporabu tvrtkama, a nakon rata te su se tvrtke pojavile kao vlasnici tih istih lokala i zgrada.

>> Na Ovčari žele zoološki vrt?

Rekao je kako o ‘svemu tome raspolaže povelikom dokumentacijom’ koja će, kako je najavio, uskoro biti predmetom rasprave u općinskom državnom odvjetništvu. Spomen-dom Ovčara trebao bi, po njegovu mišljenju, u vlasništvo bit dodijeljen gradu Vukovaru kako nijedna udruga ne bi mogla polagati pravo na dom u hangaru u kojemu su, nakon sloma obrane grada Vukovara, mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili od kojih je 200 ubijeno na obližnjoj njivi 20. studenoga 1991. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene