Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani uznemireni

Gradonačelnik Knina: "Nismo ostavljali obavijesti samo na pravoslavnim grobovima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz kninske Gradske uprave su odbacili bilo kakve insinuacije da su ostavljali obavijesti o neplaćanju grobne naknade samo na pravoslavnim, ne i na katoličkim grobovima, izvijestivši da su takve obavijesti na kninskom Gradskom groblju ostavljene na 77 pravoslavnih i 65 katoličkih grobnih mjesta, te na polju na kojem su sahranjeni pokojnici raznih vjera.

"Obavijesti koje su stavljane na grobna mjesta na Gradskom groblju u Kninu ostavljene su na onim grobovima koje nismo imali u evidenciji i nije točno da smo etikete lijepili samo na pravoslavne grobnice. U grobljanskoj evidenciji ne postoji podjela između ukopanih, kao ni između korisnika na osnovu njihove vjere, već samo činjenica tko je ili nije platio godišnju grobnu naknadu od 130 kuna", izjavio je Miroslav Zorić, direktor komunalne tvrtke "Čistoća i zelenilo", koja je nadležna za gradsko groblje.

Pročitajte i ovo Proslava Oluje - 1 Obljetnica Oluje Hrvatska obilježila dane ponosa i slave, zastava na kninskoj tvrđavi izmamila suze na oči: "Kad ti ubiju dijete, ubili su ti budućnost" Dizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 28. obljetnica Obilježavanje Oluje u Kninu, Plenković održao govor: "Nećemo dopustiti Srbiji da bude regionalni tužitelj i sudac"

Reagirao je time na tvrdnje SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca, koji je prijepodne u Saboru prenio uznemirenost građana s kninskog područja, jer su na blagdan Svih svetih "na grobnim mjestima pravoslavnih" pronašli službene obavijesti da će ta mjesta biti izmještena zbog neispunjavanja administrativnih obveza, što je ocijenio znakom "skrnavljenja i nepijeteta".

Zorić je naglasio kako su tim obavijestima, i to pred blagdan Svih svetih kada se tradicionalno pohode groblja, htjeli potaknuti osobe s pravom korištenja označenih grobnih mjesta da se jave kako bi bili upisani u grobnu evidenciju.

"Ne postoje pravoslavni grobovi, već grobna mjesta za koja nije plaćena naknada"

I kninski gradonačelnik Nikola Blažević istaknuo je kako u ovom slučaju ne postoje pravoslavni grobovi, već grobna mjesta za koje nije plaćena grobna naknada, naglasivši da tom odlukom grad nije potencirao međunacionalni, međuvjerski ili bilo kakav drugi problem.

"Nismo imali podatke o ljudima koji bi trebali platiti naknadu, a konačno smo željeli uvesti reda. Više puta smo usmeno, preko posrednika s njima pokušali stupiti u kontakt. Ovo je bila peta ili šesta mjera koja je iskušana da bi se uveo red", poručio je Blažević.

"Mora se doći do tih ljudi"

"Može se govoriti je li vrijeme prikladno ili neprikladno, no odlučeno je da se mora doći do tih ljudi", kazao je i dodao kako je u obavijesti ostavljen kontakt broj, a nikome se nije "prijetilo deložacijom". Na obavijesti je ispisan članak 14. Zakona o grobljima koji govori što s onima koji koriste grobna mjesta, a koji ih ne plaćaju, dodao je gradonačelnik i napomenuo da je većina građana uredna u plaćanju grobne naknade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene