Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava u najmlađem gradu

Gradonačelnica Knina: Težak je put da mlade zadržimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Knin se polako vraća život, ali u okolici je i dalje veoma teško.

Osobito se teško živi u mjestima u kojima zajedno žive Srbi i Hrvati, suživot polako ide na bolje, a i jedni i drugi kaže da se trude da izgrade bolje odnose za budućnost. Ipak imaju jedan veliki zajednički problem, a to je nezaposlenost, zbog kojih mladi ne ostaju ili se ne vraćaju. Srušene kuće podsjećaju na rat, oni kojima poljoprivreda nije dovoljan izvor prihoda, željeli bi raditi.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Slika nije dostupna Komentirao Vučićeve izjave Medved: "Srbija se mora suočiti s istinom i svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Na istini možemo graditi buduće odnose"

Knin ima i drugu najmlađu hrvatsku gradonačelnicu, Josipu Rimac, koja ustrajno radni na brojnim projektima kako bi grad oživio.

Gospođo Rimac mnogi su vas danas tapšali po ramenu i davali vam podršku. Je li se nešto konkretno napravilo?

Moram priznati da se radi tijekom cijele godine, a najčešće su ovo datumi kada se sumira sve ono što je napravljeno u proteklu godinu dana od našeg zajedničkog susreta na ovim obljetnicama. Moram se zahvaliti hrvatskoj Vladi i posebno predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Prije svega danas je donirano 2 i pol milijuna kuna za izgradnju spomenika hrvatske pobjede Oluja '95., jer to svi hrvatski branitelji i sve žrtve za domovinu zaslužuju.  

Da ne bi kazali da smo samo na razini spomenika, naravno da hrvatska Vlada i resorna ministarstva pomažu tijekom čitave godine, ali uvijek je pitanje jedinice lokalne samouprave koliko vi to dobro pripremite i koliko su projekti opravdani. 

Svake godine smo ovdje na kninskoj državi i čini mi se da se vizura mijenja i da je sve više proizvodnih pogona. Je li to zaista tako?

Od prošle obljetnce do danas imamo 6 novih hala 6 novih proizvodnih pogona, a puno smo napredovali i na obnovi same komunalne strukture i obnovi grada, obnovljeno je više od 20 stambenih zgrada, a gradi se još 6 novih. Gradi se i velika tvornica Diva za koju se nadamo da će bit gotova do iduće godine. Moramo spomenuti da je Knin jedan od tri grada u Hrvatskoj koji je dobio bespovratna sredstva EU, 16 milijuna eura, a u sklopu toga ćemo zaštititi i rijeku Krku i urediti čitavi grad. 

Kako zadržati mlade ljude u Kninu? Radite na tome da postanete sveučilišni centar.

Jedna od persperktiva je otvaranje kninskog veleučilišta, koje danas ima 850 studenata i 150 studenata koji su već završili i stekli svoja zvanja. Izgradnja studentskog centra i inovacijskog središta to je jedan od preduvjate da postajemo jedan od centara obrazovanja ne samo u županiji nego i u cijeloj Dalmaciji. Ali unatoč tome mlade je teško zadržati i dug je i težak put da to postignemo, no svakako ćemo dati sve od sebe ostanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene