Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko kontrolira?

Nered u građevini: Gradi tko i što hoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u ovom trenutku registrirano šest tisuća građevinskih tvrtki sa sto trideset tisuća zaposlenih. Najveći je problem što ne funkcionira sustav kontrole.

Polovica njih ima tek jednog ili dvojicu zaposlenih, neki nijednog, ali unatoč tome grade i prodaju zgrade svih namjena i veličina. Ministarstvo graditeljstva pokušava uvesti red s novim Pravilnikom o uvjetima za obavljanje građevinskih djelatnosti. Špekulanti koji godinama varaju i građane i državu tome su se žestoko protivili. Ovaj slučaj nije usamljen bilo je puno gorih i opasnijih o kojima smo izvještavali. Dva su najveća stanovi s zatrovanom vodoma na Vrbanima i urušavanje Kupske ulice izazvano nestručnim radom mehanizacije. Oba su slučaja dan danas neriješena iako su neposredno ugrozili zdravlje i živote ljudi. Gradnja je u Hrvatskoj često bila prilika za olaku zaradu. Rekordni rokovi, loša kontrola i velika potražnja pogodovali su svima. Stotine sličnih slučajeva dogodilo se u cijeloj Hrvatskoj, međutim Državno odvjetništvo nije reagiralo. Nitko od nadzornih tijela dosad nije odgovarao, ili izgubio licencu.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Obnova zgrada - 1 Energetska obnova Ministarstvo objavilo važan poziv za građane: Dijeli se gotovo 95 milijuna eura

>> Susjedi: Za pad balkona kriv je izvođač radova

'Da imamo takvu situaciju onda bi mogli reći da je to dobar ulog za kvalitetnu gradnju. Koliko je meni poznato još nitko u Hrvatskoj nije ostao bez licence. Ako netko ne ostane bez licence onda nije ugrožen njegov posao i investicija. On će svom investitoru potpisati one stvari koje nisu u skladu s projektom na pojedinoj lokaciji', rekao je Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta. U Ministarstvu graditeljstva koje izdaje i oduzima licence kažu da će uskoro početi kažnjavati. Tvrde da dosad to nisu radili, jer je Pravilnik o licenciranju stupio na snagu tek prošle godine. Procedura je jasna, inspekcija mora prijaviti investitora i nadzornog inženjera o čijoj sudbini tad odlučuje Povjerenstvo od devet članova. Profesor Bežovan kaže da je dosadašnju sustav kontrole katastrofalan.

'Zapravo i ne postoji. Na našem je tržištu bilo dosta špekulantskih interesa i investitora koji su ne gradeći stanove u skladu s projektom i na takav način puno zarađivali', kaže Bežovan. A što je s građanima i njihovim Ustavom zajamčenim pravima? Kome će se žaliti vlasnici ovog, ali i stotina drugih neispravnih i loše sagrađenih stanova u Hrvatskoj? 'Kupci su očito nemoćni. Oni moraju biti zadovoljni s onim što su kupili. Nemaju drugog izbora', zaključuje Bežovan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene