Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostali bez terase, što je sljedeće?

''Grad Zagreb želi zatvoriti Jabuku, klub koji postoji već 48 godina''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb provalio je u četvrtak ujutro uz pomoć zaštitara na terasu kultnog zagrebačkog kluba Jabuka i zatvorio je, kažu u klubu koji je javnost i obavijestio o ovom incidentu.

"Grad Zagreb je uz pomoć Bilić Erića pod okriljem noći provalio na terasu Jabuke.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Dana 15.12.2016., u ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima.

Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nije nam jasno kako, obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju smo dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!", navodi se u priopćenju glazbenog kluba.

Pojašnajvaju da su radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli prije 20-ak dana, što su prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali kažu, očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija.

"Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom", poručuju iz kultnog zagrebačkog kluba.

Razgovarali smo telefonski i s voditeljem Jabuke Marinom Vidukom Stivom koji nam je detaljnije pojasnio spor sa Gradom.

"Tri tjedna tražimo ih relevantan dokument da trebamo izmjestiti terasu, no nismo ga dobili. Ništa. Nikakav papir nam nisu dali, nikakvu obavijest što oni tu planiraju. Dobili smo na uvid lokacijsku dozvolu po kojoj se vidi da bi na mjestu terase trebalo biti parkiralište, dali smo prigovor, ali kao da nismo. Do građevinske dozvole ne možemo doći", ističe revoltirano Viduka. 

Pojašnjava kako su dva puta, kada su dolazili radnici koji su htjeli razmontirati terasu Jabuke zvali policiju, koja je napravila zapisnik i otišla. No, treći put, odnosno danas, Grad je poslao zaštitare.

Dodaje da se klub Jabuka na sadašnjoj se lokaciji nalazi 48 godina i 10 mjeseci te da se i klub, i obližnja škola sa dvoranom, kao i prostorije mjesne samouprave nalaze na javnoj površini koja je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

DNEVNIK.hr poslao je upite Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture da se očituju o cijelom slučaju.

Reakcije poznatih na "slučaj Jabuka"

Na vijest o događanjima s Klubom Jabuka odmah su stigle i prve reakcije poznatih.

SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić prisjetio se nedavnih događanja u KSET-u.

Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, također na Facebooku, istaknuo je kako su gradske vlasti u Zagrebu uništile sve urbano što je vrijedilo.

"To je jako dobar potez gradskih vlasti...uništili su osim Jabuke dosad sve urbano što je vrijedilo u Zagrebu pa onda neka bar budu uspješni do kraja. Uopće se ne čudim što ništa gradsko ne razumiju jer u vremenima kad je Jabuka bila kult grada oni su jos ganjali zečeve po lokalnim poljima. Čudi me jedino što su uopće čuli za neku jabuku koja se ne jede", napisao je Peternel.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene