Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje pročelnika

Grad Zagreb o zatvaranju kluba Jabuka: "Ne radi se na čestici na kojoj je smješten klub"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objave kultnog zagrebačkog kluba Jabuka o tome da su predstavnici Grada Zagreba uz pomoć zaštitara provalili na terasu tog kluba i zatvorili je te brojnih reakcija, kako političara, tako i drugih poznatih osoba iz javnog života, napokon se o svemu oglasio i prozvani Grad Zagreb.

Iz Grada u priopćenju za javnost, kojeg potpisuje pročelnik Dinko Bilić, poručuju da su izvodili radove uklanjanja azbestnih ploča i stare dvorane i da su za to ishodili sve potrebne dozvole. Samu Jabuku, iz Grada nazivaju "nelegalnim korisnikom kluba" te ističu da su ih i pismeno i usmeno više puta upozorili na izvođenje radova.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Ilustracija od četvrtka Nova regulacija prometa na jednoj od najprometnijih zagrebačkih prometnica: Počinju radovi, trajat će mjesec dana

Klub Jabuka, podsjetimo, ističe da prostor u kojem se nalaze nije u vlasništvu Grada Zagreba te da su navedene radove, koji su počeli prije 20-ak dana prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji. Isto tako, u dva navrata u posjednjih tjedan dana zvali su i policiju.

"Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske", poručili su iz kluba Jabuka.

Priopćenje Grada Zagreba oko ovog pitanja prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Grad Zagreb ishodio je građevinsku dozvolu od dana 17. kolovoza 2016. godine, a koja je pravomoćna od 7. rujna 2016. godine. Građevinskom dozvolom predviđeno je uklanjanje stare dvorane, te izgradnja nove dvorane i dogradnja trakta škole s 6 učionica. Grad Zagreb pristupio je dana 18.11.2016. radovima na sanaciji i dogradnji Osnovne škole Jabukovac, izgrađene na čestici k.č.br. 231/1 k.o. Centar koja je društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac.

Prilikom izvođenja radova uklanjanja stare dvorane poklanja se osobite pažnja uklanjanju salonitnih ploča s azbestom, a iz kojeg razloga se pristupilo uklanjanju stare dvorane. Prijava izvođenja radova na uklanjanju građevine odnosno u ovom slučaju dvorane izvršena je prema Ministarstvu unutarnjih poslova, prema građevinskoj inspekciji, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Odjelu za komunalne poslove i zelenilo i Hrvatskim vodama.

Sukladno očitovanju Ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada klub Jabuka smješten je na k.č.br. 233 k.o Centar, na adresi Jabukovac 28, odnosno neposredno do čestice na kojoj se izvode radovi.

Ističemo kako Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvodi radove na uklanjanju dvorane, a koja se nalazi na čestici koja je sastavni dio zemljišta škole, dakle ne radi se na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka.

Nelegalni korisnik kluba prilikom izvođenja radova sprječavao je izvođenje radova odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom sa dvorane, mada je nekoliko puta upozoren usmeno i pismeno kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze.

Vezano uz navode da je nejasno kako je dobivena građevinska dozvola s obzirom na česticu na kojoj se nalazi školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro ističemo kako se zgrada OŠ Jabukovac na k.č.br. 231/1 k.o. Centar nalazi na području Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba za koju je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo kulturnog dobra, te se na istu primjenjuje Zakon o zaštititi i očuvanju kulturnih dobara. Sukladno zakonskim propisima zatraženo je od Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode na temelju članka 6. stavka 1. točke 9. i članka 61. b stavka 3 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izdavanje potvrda da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnih uvjetima zaštite. Dana 19.2.2016. izdana je potvrda od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i priroda da je glavni arhitektonski projekt za rekonstrukciju zgrade OŠ Jabukovac izrađen u skladu s posebnim uvjetima koje je Zavod izdao na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Također ističemo kako je imenovan i predstavnik Zavoda koji treba pratiti i nadzirati radove na sanaciji i dogradnji OŠ Jabukovac odnosno provoditi konzervatorski nadzor.

Vezano uz navode da je terasa kluba predviđena za parkiralište kako je nelegalni korisnik kluba, izjavio ističemo kako se parkiralište nalazi na k.č.br. 231/1 dakle na čestici i mjestu na kojem se i sada nalazi parkiralište odnosno na čestici gdje se nalazi škola dakle nema nikakve veze s prostorom iza dvorane odnosno dvorištem iza kluba.

Vezano uz navode da se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo ističemo kako je to točno jer i tamo je navedeno društveno vlasništvo s pravom korištenja osnovne škole Jabukovac, te se nigdje ne spominje klub Jabuka. Također, je vrlo važna činjenica, da se nije u zemljišnim knjigama mijenjala niti površina odnosno veličina čestice na kojoj se izvode radovi sukladno građevinskoj dozvoli.

S poštovanjem,

Pročelnik

mr. sc. Dinko Bilić, dipl. oec."

U međuvremenu se oglasio i Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, koji je u priopćenju obznanio da se GSK Jabuka mora maknuti iz prostora koji je dobio na korištenje na godinu dana, jer je taj period istekao, a nisu ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu prostora. Dakle - kultni klub je, na navedenoj lokaciji, pred zatvaranjem.

Priopćenje navedenog gradskog ureda prenosimo isto tako u cjelosti:

"Glazbeno scenski klub Jabuka iz Zagreba, Jabukovac 28, OIB 96524489088, bio je korisnik poslovnog prostora na adresi Jabukovac 28, površine 147,08 m2, temeljem Ugovora o privremenom korištenju predmetnog prostora sklopljenog s Gradom Zagrebom dana 20. lipnja 2001., na vrijeme od godinu dana.

Budući da je korisniku prostor dan na privremeno korištenje isključivo za potrebe rada udruge, a da je utvrđeno kako u prostoru osim Glazbeno scenskog kluba Jabuka djeluje i društvo Glazbeni klub Jabuka d.o.o., OIB 08223688615, upisano u Registar Trgovačkog suda u Zagrebu sa sjedištem na adresi Jabukovac 28, koje u istome obavlja ugostiteljsku djelatnost, po isteku Ugovora nisu bili ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu prostora.

O navedenome je korisnik obaviješten u više navrata te mu je skrenuta pozornost kako je korištenje prostora moguće regulirati isključivo sklapanjem ugovora o zakupu, a sukladno odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine 125/11 i 64/15), međutim uslijed pasivnosti korisnika, ugovor o zakupu nikada nije sklopljen.

Slijedom navedenog, korisnik je pozvan predati predmetni prostor, slobodan od osoba i stvari, u posjed Gradu Zagrebu, a s obzirom da se isti oglušio na poziv, Grad Zagreb je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Stalnom službom u Karlovcu, pod posl. br. P-2797/15, pokrenuo postupak radi ispražnjenja predmetnog prostora, koji postupak je još uvijek u tijeku.

S poštovanjem,

Pročelnik

Damir Lasić, dipl.iur."
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene