Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deložacije ne funkcioniraju

Ilegalni stanari oštetili Grad Zagreb za 1,5 mil. kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od planirane 52 deložacije iz stanova u vlasništvu Grada Zagreba ove su godine provedene tek 22. Ostale su odgođene na zamolbu ovršenika ili je sud utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za njihovu provedbu.

Korisnici gradskih stanova koji su se u njih uselili ilegalno ili legalno Gradu Zagrebu su stvorili trošak od 1,524.086 kuna samo zato što imovinu u kojoj su živjeli nisu održavali. Spomenuti iznos tek je dio onoga što među ostalim crpi gradsku blagajnu jer u njega nije uračunat trošak neplaćenih i ugovorenih najamnina, ali ni iznos koji građani useljeni u gradske stanove duguju na osnovi režijskih troškova.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika"

I dok u Gradu zbrajaju gubitke, tijekom ove godine od zakazane i planirane 52, provedene su ukupno 22 deložacije.

'Ostale su odgođene na zamolbu ovršenika ili je sud utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za njihovu provedbu. Eventualno vlasništvo drugih nekretnina ovršenika nije od utjecaja na samu deložaciju jer ovrhovoditelj nije u obvezi osigurati drugi smještaj niti ima saznanja o novoj adresi ovršenika', poručila je Jasminka Lukač, pročelnica gradskog Ureda za imovinskopravne odnose.

Samo u listopadu zakazane su dvije deložacije – jedna za stan u Ulici Petra i Tome Erdödyja veličine 26,52 četvorna metra i druga za stan u Ulici Ladislava Šabana veličine 72,85 četvornih metara. U oba slučaja trenutačni stanari provalili su u gradsku imovinu.

Zagrebački šef financija: Dugove smo otpisivali po zakonu

'Nakon provedene deložacije stan se, ako je u vlasništvu ili najmu Grada Zagreba, daje dalje u najam ili podnajam. Ako je riječ o stanu koji je imovina oduzeta za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a postupak povrata je u tijeku, takvi se stanovi čuvaju prazni i po pravomoćnosti rješenja o povratu predaju u posjed ovlašteniku naknade', objasnila je J. Lukač.

U posljednje pak tri godine tek se desetak građana kojima je prijetila deložacija na osnovi neplaćenih troškova ili nasilnog useljavanja obratilo udruzi Živi zid i od njih zatražilo zaštitu i pomoć da ih ne istjeraju iz stanova.

'U svim tim slučajevima koji se odnose na deložaciju iz stanova u vlasništvu Grada Zagreba, u kojima smo bili podrška onima koji su se morali iseliti, uspjeli smo odgoditi deložaciju, a onda i riješiti pitanje tih stanara koji su uspjeli legalizirati svoj status', poručili su u udruzi Živi zid. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene