449664
449664
449664
449664
449664

Grabar Kitarović: Uputila sam Vladi prijedlog 13 mjera za revitalizaciju otoka

Predsjednica je obišla renesansni dvorac "Petar Hektorović" iz 16. stoljeća na prostoru rodne kuće tog slavnog pjesnika, kao i hrvatski školski brod "Kraljica mora" usidren u Vali u Starom Gradu, a za vrijeme njezina boravka uprizoreno je ispaljivanje plotuna iz tradicijskog topa, koje je obavio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrad Stipanović

 
 
 
 
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Pixsell, arhiva)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Pixsell, arhiva)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak na otoku Hvaru kako od nove Vlade, koja će se formirati nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, očekuje da prioritet da oživljavanju otoka, rekavši da je aktualnoj Vladi predložila 13 mjera za revitalizaciju hrvatskih otoka.

"Motivirana željom da održivi razvoj hrvatskih otoka napokon postane jedno od najvažnijih razvojnih pitanja Republike Hrvatske, uputila sam Vladi prijedlog 13 mjera za revitalizaciju otoka. Nije se uspjelo učiniti mnogo, ali novi izbori su tu, nova će vlada uskoro preuzeti odgovornost za državu i očekujem da oživljavanju otoka bude dan prioritet", rekla je predsjednica u Starom Gradu na otoku Hvaru, na otvaranju Festivala mora i mornara "Dani u Vali". Taj je festival upriličen u sklopu središnje proslave 2.400 godina postojanja Starog grada, koja će se održati od 7. do 11. rujna, s koje je predsjednica pokroviteljica.

Od nove Vlade očekuje i da kod donošenja gospodarskih i demografskih mjera uzme u obzir posebnosti otočnog života. "Rješenja za život na otoku ima ne samo kod otočana, nego i kod mladih iz drugih dijelova Hrvatske koji upravo na otocima žele graditi svoju budućnost. Moramo im to omogućiti, prije svega poboljšanjem i pojeftinjenjem prometnih veza, te infrastrukturnim zahvatima koji će omogućiti standard života istovjetan onome u najrazvijenijim dijelovima naše domovine", istaknula je Grabar Kitarović.

Na taj će način, dodala je, otočani moći ostvariti svoju najveću ulogu - čuvanje kulturne i prirodne baštine. "Vas treba slušati kako bi se život naših otoka očuvao i unaprjeđivao, kao što se ovdje (u Starom Gradu) čuva već 24 stoljeća", poručila je.

Na "Danima u Vali" izloženo je 60-ak tradicijskih plovila iz svih dijelova hrvatskog Jadrana, a predsjednica je tu manifestacija nazvala istinskom feštom tradicijskih brodova Jadrana i Mediterana. Podsjetila je kako prvi spomen Starog Grada seže do 384. godine prije Krista, zbog čega taj grad mnogi često zovu "Aristotelovim vršnjakom" u spomen velikom grčkom filozofu.

"Davni Grčki doseljenici s otoka Pharosa zbližili su zauvijek dva otoka i dvije povijesti", kazala je Grabar Kitarović govoreći o dolasku Grka s otoka Pharosa prije 2.400 godina na otok Hvar, u sadašnji Stari Grad, kada otok Hvar postaje simbolom "kontinuiranog kulturnog i uljudbenog razvoja hrvatske obale Jadrana." Dolaskom u Stari Grad i na Hvar Hrvati su, rekla je, vrlo brzo prihvatili i dalje razvijali visoka dostignuća starosjedilaca. "U 12. stoljeću postat će Stari Grad, a potom i Grad Hvar s cijelom biskupijom, a sljedećih desetljeća i stoljeća iznjedrit će ovaj otok niz kulturnih velikana, koji su svojim radom zadužili i obilježili hvarski i hrvatski kulturni, vjerski, znanstveni, gospodarski i politički život", izjavila je predsjednica, čestitajući Starom Gradu 2.400 godina postojanja.

Obišla je renesansni dvorac "Petar Hektorović" iz 16. stoljeća na prostoru rodne kuće tog slavnog pjesnika, kao i hrvatski školski brod "Kraljica mora" usidren u Vali u Starom Gradu, a za vrijeme njezina boravka uprizoreno je ispaljivanje plotuna iz tradicijskog topa, koje je obavio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrad Stipanović

Gradonačelnik Starog Grada VInko Maroević naveo je kako je bogata povijest grada poticaj razvoju turizma i stvaranju perspektiva za ostanak mladih na otoku, dok je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja najavio kako će županija nastaviti pomagati razvoju Hvara. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se