457985
457985
457985
457985
457985

GRABAR-KITAROVIĆ U TORONTU Hrvatska se treba ugledati u Kanadu

  • , 22.11.2016., 16:46
  • Autor:
  • komentara

"Mogućnosti suradnje puno su veće od izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda u Kanadu i mislim da se puno više može napraviti u sektoru turizma i posebno u području IT tehnologija", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

 
 
 
 
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Torontu da se Hrvatska treba ugledati u Kanadu, koja razvojem visoke tehnologije zadržava svoje mlade ljude te privlači mlade iz inozemstva.

Grabar-Kitarović se trećeg dana posjeta toj sjevernoameričkoj zemlji susrela s guvernerkom Ontarija Elizabeth Dowdeswell i s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore.

"Vidjela sam kako se kroz tehnologiju mogu realizirati ideje koje daju veliki poticaj gospodarstvu", rekla je predsjednica i dodala kako je Kanada, bez obzira na nedostatak prirodnih resursa, stvorila uvjete za ostanak svojih i dolazak mladih iz cijeloga svijeta.

"Stvaranjem klime koja uključuje suradnju između državne i lokalne vlasti, sveučilišta, privatnog sektora, filantropa i ostalih koji ulažu u znanost, obrazovanje, inovacije i tehnologiju, ona je kombinacija koja treba i nama u Hrvatskoj", zaključila je.

Grabar-Kitarović i Dowdeswell razgovarale su o mogućnostima proširenja gospodarske suradnje između Hrvatske i Ontarija, posebno u području STEM (prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao preduvjetu gospodarskog razvoja i rasta BDP-a, s posebnim naglaskom na ulogu žena u STEM-u.

Nakon sastanka u Torontu s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore hrvatska predsjednica ocijenila je kako je gospodarska suradnja skromna, s mogućnostima daljnjeg razvoja u brodogradnji i energetici.

"Mogućnosti suradnje puno su veće od izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda u Kanadu i mislim da se puno više može napraviti u sektoru turizma i posebno u području IT tehnologija", kazala je Grabar-Kitarović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se