Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora sve dodatno objasniti

Kolinda zbog skandala pozvana u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mora dati objašnjenja vezana uz protupropisno korištenje službenog automobila.

Isto tako joj je naloženo vraćanje automobila u veleposlanstvo i njegovo korištenje u skladu s aktima MVPEI-a, te nadoknada neopravdanih troškova, priopćeno je u srijedu iz MVPEI-a. MVPEI u priopćenju navodi da je odmah po saznanju o nedopuštenom praćenju, snimanju i objavi snimaka hrvatske veleposlanice te protupropisnog korištenja službenog automobila hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, proveo žurnu istragu u kojoj su sudjelovali predstavnici Tajništva, Samostalnog odjela za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu te Uprave za sigurnosnu analitiku, komunikacije i zaštitu. Tom prigodom utvrđeno je kako je nedopušteno praćenje, snimanje i objavu snimaka provodio djelatnik sigurnosti koji je bio na mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu, što je isti i osobno potvrdio, navodi MVPEI. S tim u svezi, MVPEI je žurno uputio zahtjev za pokretanje postupka protiv navedenog djelatnika pred Službeničkim sudom, a zbog teške povrede službene dužnosti. Mediji proteklih dana navode da se radi o Ivanu Sariću, djelatniku VII. uprave.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Slika nije dostupna Novi uspjeh hrvatske diplomacije Kolinda Grabar-Kitarović u vrhu NATO saveza

>> 'Špijunu' otkaz, Grabar Kitarović čeka kaznu

Kriva evidencija

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u utorak je u izjavi novinarima u Zagrebu kazao kako će se 'zatražiti žurni raskid ugovora s tom osobom kako ona više ne bi bila djelatnik Ministarstva, a ako to bude nužno, provest će se još neke radnje'. Istraga je također pokazala nepropisno korištenje službenog automobila od strane veleposlanice Republike Hrvatske u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarović, navodi se u priopćenju. 'Naime, veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović, uz službeni automobil hrvatskog Veleposlanstva marke Cadillac DTS s vozačem na raspolaganju 24 sata na dan, za sebe i svoju obitelj koristila je i drugi službeni automobil Toyotu Siennu. Utvrđeno je kako je u razdoblju od 22. srpnja 2008. godine do 4. ožujka 2010. godine prijeđeno 47.778 kilometara, za što nije vođena evidencija korištenja propisana aktima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija', navodi se u priopćenju te dodaje da bi prihvaćanje takve prakse otvorilo mogućnost da svaki šef misije (81 diplomatsko-konzularno predstavništvo) ima dodatno službeno vozilo za sebe i svoju obitelj s plaćenim troškovima 24 sata na dan.

'Zbog toga će veleposlanica biti pozvana na razgovor u Republiku Hrvatsku radi daljnjih objašnjenja. Također joj je naloženo vraćanje automobila u Veleposlanstvo i njegovo korištenje u skladu s aktima Ministarstva, te nadoknada neopravdanih troškova', kaže se na kraju priopćenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene