Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar Kitarović:

'Ured u Puli prilog je decentralizaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica sljedeća četiri dana, do četvrtka 17. rujna, privremeni ured ima u Puli.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u privremenom uredu u pulskom Domu hrvatskih branitelja primila je istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, a nakon susreta u izjavi za novinare istaknula kako preseljenje ureda u Puli znači i njezin prilog decentralizaciji.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja; ilustracija - 2 Državni inspektorat u akciji Unatoč rušenjima, kaznama i prijavama, bahatost ilegalnih graditelja ne jenjava, ali: "Sve pomalo dolazi na red" Cirkus u Istri, ilustracija - 2 Problematičan cirkus Jedni znatiželjni, drugi pozivaju na bojkot: "To je jedno nakaradno, neprirodno ponašanje"

"Snažno zastupam decentralizaciju u Hrvatskoj po načelu supsidijarnosti, odnosno prenošenja ovlasti, kao i fiskalne decentralizacije, da županijama, gradovima i općinama ostaju ona sredstva u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se ponovno mogla investirati" - izjavila je predsjednica dodajući da snažno podupire i razvojne projekte u Istri. Kako je rekla Već nekoliko godina govori se o mnogim projektima u Istri, od završetka istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka do izgradnje željezničke pruge od Pule do Rijeke što znači povezivanje Istre s Kvarnerom i kvarnerskim zaljevom prema srednjoj Europi.

'Mi se bavimo konkretnim stvarima, a ona kao da je u predizbornoj kampanji'

"Mislim da ne možemo isključivo ovisiti o turizmu. Ova turistička sezona bila je sjajna, prihodi će biti dobri, no primjerice lani su vremenske neprilike učinile svoje i prihodi od turizma nisu bili zadovoljavajući" - rekla je predsjednica Grabar Kitarović

Ocijenila je da "turizam kakvog trenutno imamo previše ovisi o vremenskim i drugim uvjetima" i zato, smatra ona, "trebamo ulagati kako u temeljnu proizvodnju i razvoju infrastrukture tako i u oblike turizma koji će kroz cijelu godinu privlačiti turiste".

Po njezinim riječima jedan od preduvjeta u Istri za to je upravljanje vojnim objektima i stoga je, kako je rekla "čudi što u Puli područja od Muzila do bivšeg vojnog aerodroma stoje prazni i neiskorišteni".

"Jednostavno ne mogu shvatiti kako toliko godina, od 2001. do danas da se ti objekti ne daju na upravljanje lokalnoj samoupravi i kako se na taj način ne realiziraju projekti koji bi doprinijeli razvoju" - izjavila je predsjednica. Kako je ocijenila, time se gube godine neovisno o tome što ova zemlja ima toliko preduvjeta i toliko resursa za razvoj.

Predsjednica u Puli: Nisu se uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre

"Zašto smo na začelju Europske unije? Zato što ne znamo dovoljno brzo i učinkovito iskoristiti te resurse. Stoga pozivam sve odgovorne u državnoj upravi da se riješi pitanje, kako vojnih objekata, tako i drugih nekretnina koji su u vlasništvu države, a koji se mogu predati lokalnoj samoupravi koja najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti i koja najbolje može pokrenuti projekte koja će otvarati nova radna mjesta" - zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim razgovorom istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić kazali su kako se Istra godinama bori protiv centralizacije.

"Neovisno o političkim razlikama moramo raditi zajedno u vezi s pitanjem bivših vojnih zona .Suradnja je nužna od državne razine, odnosno ureda predsjednice i predsjednika Vlade do županija, gradova i općina kako bi nam sutra bilo bolje" - poručio je Miletić.

Hrvatska predsjednica se potom sastala s porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom te s Alfiom Barbijerijem, rektorom Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli.

Predsjednica Grabar Kitarović sljedeća četiri dana, do četvrtka 17. rujna privremeni ured ima u Puli, u Domu hrvatskih branitelja

Predsjednica Grabar Kitarović prozvala državnu upravu zbog Muzila

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je prilikom posjete Muzilu u Puli prozvala odgovorne u državnoj upravi zbog devastiranog stanja ne samo tog objekata nego i sličnih objekata u Hrvatskoj, koji su nekoć bili korišteni u vojne svrhe, a sada više nisu, te ih pozvala da ih daju lokalnim vlastima na upravljanje.

"Ako netko želi upravljati tim prostorima onda ih treba i održavati, a ne da svi zajedno svjedočimo takvoj devastaciji prostora poput ove na Muzilu", istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Dodala je kako bi najbolje i najprofitabilnije rješenje bilo da se takvo područje, ne samo u Puli nego i drugdje u Hrvatskoj, daje lokalnoj upravi i samoupravi na upravljanje.

Naglasivši kako tak prostor u Puli ima ogromne potencijale, predsjednica Grabar Kitarović podsjetila je da se još 2008. godine, kada je bila ministrica u Vladi, raspravljalo o ovome području i razmatralo konkretne projekte koji bi se mogli realizirati na Muzilu.

"Potencijali su stvarno ogromni, nažalost do sada nije učinjeno ništa ili gotovo ništa i apeliram na sve odgovorne institucije da ubrzaju proceduru, da ne koriste svoje ovlasti i preko noći donose odluke koje su politički usmjerene nego da se koncentriraju i usredotoče na ove stvarne probleme", poručila je Grabar Kitarović.

Dodala je da je od iznimne važnosti staviti čim prije u uporabu ovakve potencijale koji "mogu pridonijeti razvoju turizma kakvog želimo vidjeti, a to je turizam kroz cijelu godinu a ne samo u jednom djelu sezone".

"Mi smo kao lokalna samouprava učinili sve što je u našoj nadležnosti i donijeli potrebne prostorne planove kako bi ovaj prostor postao dio grada Pule, kako ne bi bio zatvoren prostor te omogućili investicije i otvaranje novih radnih mjesta", izjavio je novinarima pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Dodao je da su "svima često puna usta gospodarstva, investicija i otvaranja novih radnih mjesta, no kada to treba operacionalizirati, to predugo traje".

Miletić je izrazio uvjerenje da će se do kraja godine raspisati natječaj za ovo područje i da će se otvoriti gradu Puli kako bi se "dogodile investicije".

Predsjednica Republike je prije Muzila posjetila dva pulska brodogradilišta - Uljanik i Tehnomont te je izrazila zadovoljstvo uspjesima i rezultatima tih brodogradilišta. Pulski Uljanik ima 22 broda u knjizi narudžbi, ukupna vrijednost ugovorenih brodova premašuje milijardu eura, a s gradnjom tih brodova Uljanik ima osigurano poslovanje do 2018. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene