Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar-Kitarović

"Nadam se da će godina pijetla biti bolja od godine majmuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je rekla da konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Pekinga te da je "postojano prijateljstvo" između dvije zemlje važno u modernom svijetu koje se suočava sa sve brojnijim izazovima.

"Konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju obostranih odnosa i partnerstva između dviju zemalja", rekla je Grabar-Kitarović u govoru na proslavi kineske lunarne godine i 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Slika nije dostupna Velika proslava Kineska Nova godina proslavljena na Trgu bana Jelačića

Izražavajući nadu da će nas godina pijetla, koji simbolizira entuzijazam, marljivost, hrabrost i povjerenje, dovesti do "boljih odgovora na sve brojnije izazove u suvremenom svijetu", hrvatska predsjednica je posebice istaknula važnost čvrstih prijateljstava u modernom svijetu.

"Upravo su danas postojana prijateljstva iznimno važna u modernom svijetu i ja vjerujem da je upravo prijateljstvo s Kinom jedno od takvih prijateljstava. Mislim da će godina pijetla ipak biti malo bolja nego godina majmuna. Čini mi se da smo u godini majmuna  malo izgubili vremena, malo smo imali previše tehničkih vlada i razmirica", kazala je predsjednica.

Po njezinim riječima, upravo su spomenute karakteristike "vatrenog pijetla" one koje bi nam trebale biti vodilja u nastavku izgradnje razvoja odnosa između dviju zemalja.

Izrazivši uvjerenje da će dvije strane "zajedničkim naporom" nastaviti raditi na jačanju međusobnih odnosa i partnerstva, Grabar-Kitarović kazala je da su Hrvatska i Kina prepoznale srednju i istočnu Europu kao prostor u kojem je moguće ostvariti daljnju prijateljsku suradnju kako bi se "ojačala gospodarska i trgovinska razmjena, osnažilo europsko tržište i omogućila bolja infrastrukturna povezanost".

"Stoga su inicijative 'Jedan pojas, jedan put' i 'Tri mora', koju promičem s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, dvije nadopunjujuće platforme koje se povezuju kroz format 16+1", naglasila je šefica hrvatske države.

Tijekom državnog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Kini u listopadu 2015., njezin domaćin, predsjednik Xi Jinping kazao je kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“, kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, te je pozdravio njezinu inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more".

Grabar-Kitarović također je kazala da je, kako bismo u potpunosti iskoristili povoljan položaj hrvatskih luka i njihovih potencijala te ostvarili suradnju na području energetike, prometa i infrastrukture, potrebno uložiti dodatne napore i pronaći prikladne modele u cilju realizacije projekata od zajedničkog interesa.

"Kao jedna od zemalja s najbrže rastućom ekonomijom, Kina je neophodan sugovornik za moguća ulaganja, poslove i suradnju", poručila je predsjednica.

Otvorenost srca dva naroda

Osvrnuvši se na uspostavu diplomatskih odnosa prije 25 godina, predsjednica je kazala da je tih "četvrt stoljeća odlikovano uzajamnim povjerenjem, postojanim prijateljstvom i otvorenošću srca dva naroda".

"Neka nam godina pijetla da dodatni zamah daljnjem produbljenju prijateljskih odnosa dviju zemalja, potakne još bolje poznavanje i veće zbližavanje naših građana i pridonese još bližoj i intenzivnijoj suradnji, učvršćujući naše partnerstvo u općoj suradnji i dižući ga na stratešku ravan", zaključila je predsjednica i nazočnima na proslavi na kineskom zaželjela sretnu Novu godinu pijetla.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Dend Ying kazala je da Kina posvećuje veliku pozornost partnerstvu i suradnji s Hrvatskom i istaknula "velike izglede za daljnje produbljivanje suradnje" između dvije zemlje.

"Ova je godina dobra prilika da produbimo međusobno povjerenje i naše odnose i suradnju dignemo na višu razinu", kazala je Deng.

Novi poticaj

Istaknula je da je "uspješan" posjet hrvatske predsjednice 2015. dao "novi poticaj" razvoju međusobnih odnosa i podsjetila da su se od tada gospodarski i trgovinski odnosi između dvije zemlje osnažili.

U proteklih četvrt stoljeća, nastavila je Deng, Hrvatska i Kina jedna drugu "uvažavaju i poštuju". Također je izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture, obrazovanja i sporta.

Proslavu u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski" uveličao je nastup kazališta iz grada Ningboa, pjevači, plesači i akrobati. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene