Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VUČIĆ UZVRATIO ISTOM MJEROM

Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum: Grabar-Kitarović pozvala srpske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić govore na skupu hrvatskih i srpskih gospodarstvenika koji se održava u zgradi Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum kasnio je pedesetak minuta zbog kašnjenja Aleksandra Vučića.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Kolinda Grabar-Kitarović je u svom govoru potvrdila predanost Hrvatske za izgradnju konstruktivnih odnosa sa Srbijom. "Na svaki način treba olakšati suradnju naših dviju država i poslovnih zajednica. Pridajem veliku važnost daljnjem širenju naših gospodarskih odnosa jer će od toga velike koristi imati i hrvatski i srpski narod", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da su to potvrdili njeni razgovori s Vučićem. 

"Hrvatsko-srbijanska gospodarska suradnja ostvaruje stvarni napredak. Robna razmjena premašila je milijardu eura vrijednosti. Hrvatska za srbijanske turiste postaje sve važnije turističko odredište. No, postoji potencijal za širom suradnjom", rekla je Grabar-Kitarović. 

Podsjetila je na tradicionalno dobre veze Hrvatske i Srbije, a automobilsku industriju je navela onu s potencijalom za bolju suradnju. "Predlažemo potpisivanje sporazuma o revitalizaciji pruge Zagreb-Beograd-Šid", rekla je Grabar-Kitarović. 

Naglasila je i građevinarstvo, ali i energetiku. "Hrvatske tvrtke su spremne sudjelovati, kako u gradnji elektrana, tako i u izvozu postrojenja i opreme", rekla je hrvatska predsjednica. 

Naglasila je i da se prva sjednica zajedničkog odbora za poticanje gospodarske suradnje treba biti održana u ožujku. Među ostalim prioritetima na stolu se trebaju naći liberalizacija na tržištu javnih nabava, naglasila je Grabar-Kitarović, te dodala intenziviranje na programima prekogranične suradnje. 

Pozvala je srpske gospodarstvenike na veća ulaganja u Hrvatsku. "Vjerujem da Hrvatska nudi atraktivne pogodonosti. Hrvatska je izlaskom iz recesije ojačala gospodarstvo, i nadalje radimo na uspostavi rasta, jačamo zaposlenost, potrošnju i izvoz. Radimo na reformi obrazovanja", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da će Hrvatska nizom poticaja nastaviti olakšavati ulaganja te pozvala ulagače iz Srbije da istraže mogućnosti koje Hrvatska nudi. Dodala je da ostaje u potpunosti otvorena za suradnju sa svim gospodarstvenicima. 

"Vlada i ja osobno želimo podupirati jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Srbije", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija poslala najjaču delegaciju svojih gospodartvenika. Zahvalio je hrvatskoj predsjednici na poticaju srpskim firmama da dođu u Hrvatsku, "što nije uvijek bio slučaj u prošlosti". 

Razmjena dviju zemalja veća je nego ikada, iznosi oko 1,2 milijardi eura, naglasio je srpski predsjednik, dodajući da se hrvatski investitori u Srbiji mogu u svamom trenutku obratiti organima vlasti. 

"Za nas je od izuzetnog značaja da kroz naše infrastrukturne projekte popravimo naše veze, da pruga Beograd-Zagreb bude najbolja i najprometnija prometnica u regiji. Ukoliko nema te pruge sve će završavati u Zagrebu, nitko neće ići dalje", rekao je Vučić, dodajući da bi Europska unija mogla dati novac za rekonstrukciju pruge ukoliko se zajedno prijave Hrvatska i Srbija. 

Upozorio je i na velika čekanja na granici s Hrvatskom, gdje se čeka između četiri i pet sati, za razliku od prijelaza s Mađarskom, gdje se čeka do sat i pol. 

"Čuo sam koje sve probleme ima gospodin Tedeschi u Srbiji, pokušat ćemo pomoći na svaki mogući način. Jedino ne mogu pomoći da Cedevita pobijedi Crvenu zvezdu", rekao je Vučić, zahvalivši Tedeschiju na sponzorstvu beogradske arene.

"Dobrodošli ste u Srbiju, imamo velike planove. Gradit ćemo tri nova klinička centra, kompletno novu stambenu izgradnju za naše vojnike, riječ je o milijunima kvadratnim metrima. Mi nemamo kapacitete u tom sektoru da preuzmemo sve na sebe. To će biti za naše ukupne odnose veoma ljekovito", poručio je Vučić hrvatskim gospodarstvenicima. 

Nezadovoljan je jedino međusobnom trgovinskom razmjenom jer, kaže, brojke bi mogle ići do dvije milijarde eura. 

Pozvao je srpske gospodarstvenike da ulažu u Hrvatsku. "Čuli ste što je rekla hrvatska predsjednica, dođite i borite se. Siguran sam i da ćemo i mi biti otvoreniji prema hrvatskim investitorima", rekao je Vučić

Luka Burilović, predsjednik HGK, u uvodnom govoru je naglasio značaj Srbije kao gospodarskog partnera Hrvatske. Najavio je da HGK u ožujku otvara ured u Beogradu, a srbijanskim kolegama će ustupiti urede u HGK. 

"Vrata HGK su vam uvijek otvorena s jasnom porukom da kod nas u ovoj kući od svih politika nas zanima isključivo gospodarska politika", poručio je Burilović. 

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, rekao je da je ekonomija uvijek išla malo ispred politike u regiji, zbog čega je i današnji posjet vrlo važan. "Naša želja je da iskustvo hrvatskih kompanija podstakne nova ulaganja u Srbiju, ali i da se hrvatska investicijska klima više otvori srpskim firmama. Srbija danas ima kompanije koje su sposobne investirati van granica", rekao je Čadež, dodajući da je u Zagreb došla elita srpskog biznisa, 17 poslovnih sistema koji izvoze oko milijardu eura. 

Rekao je da problemi hrvatskih i srpskih gospodarstvenika nisu puno različiti. "Ne želimo gledati autobuse koji iz Hrvatske i Srbije odlaze puni u Njemačku, a vraćaju se prazni", poručio je Čadež. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene