Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Grabar-Kitarović

"Donošenje kurikularne reforme mora biti lišeno ideologizacije i politizacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Facebooku je komentirala izbor Jasminke Buljan Culej za novu voditeljicu Ekspertne radne skupine za provedbu Kurikularne reforme.

U izjavi je istaknula kako se proces donošenja kurikularne reforme mora ubrzati te ona mora biti lišena bilo kakve idelogizacije i politizacije.

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

"Pozorno pratim sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom i još jednom pozivam sve odgovorne da proces njezina donošenja ubrzaju i liše bilo kakve ideologizacije i politizacije. Hrvatska ima nadarenu djecu, i, unatoč nevelikim plaćama, izvrsne i požrtvovne nastavnike, profesore i ravnatelje. Ni jedni ni drugi više ne mogu čekati. Previše se vremena izgubilo i Hrvatska sada mora sprintati da bi dostigla države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav, sustav koji stvara samostalne, samosvojne i odgovorne osobe. Moramo stoga naš obrazovni ustav osloboditi nepotrebnih gomilanja činjenica, zbog kojeg trpe i djeca i nastavnici i roditelji. Moramo stvoriti sustav koji će doslovce rasteretiti torbe i ruksake naše djece, koji će omogućiti što više individualnog rada, koji će prepoznati talente i razvijati ih i koji će adekvatno vrednovati rad profesora i nastavnika. Imala sam sreću steći iskustvo školovanja i u svijetu. Uz najveće pohvale mojim nastavnicima i profesorima na trudu, tada sam shvatila koliko smo svi žrtve tromog i činjenicama prenatrpanog kurikuluma. Vrijeme provedeno u školi u Los Alamosu bilo je pravo osvježenje jer sam bila oslobođena od „bubanja“ brojnih nepotrebnih činjenica, a, s druge strane, dobila sam priliku maksimalno izraziti svoje mogućnosti, učila sam formirati i braniti stavove i angažirati se za opće dobro, a ne prigovarati zašto ništa ne valja. To kao roditelj želim i svojoj djeci i svoj hrvatskoj djeci.
I dalje ću pozorno pratiti sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom jer je to prevažno pitanje za našu budućnost. Svakako, očekujem da se dovršetak kurikularne reforme postavi na najvišu razinu državnih prioriteta i da što prije krenemo u njegovu provedbu
", objavila je Predsjednica.

Podsjetimo, nova voditeljice reforme danas se predstavila javnosti i poručila:

"Ići ćemo za tim da otvorimo školu djeci koja će biti spremna za život u 21. stoljeću, to će biti moderna škola, rasteretit ćemo učenike, kreativno razmišljanje je primarno, kreativno rješavanje poteškoća, učenje temeljeno na iskustvu kroz projektnu nastavu, ići ćemo u smjeru da osiguramo nastavu u jednoj smjeni i jednake uvjete za učitelje i nastavnike. Definirat ćemo satnice", kazala je Culej.

Imenovanje Culej nije prošlo bez kritika, a zbog načina na koji je izabrana ostavku je podnio Josip Milat, član povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene