453260
453260
453260
453260
453260

Grabar-Kitarović: "Brexit je bio šok i poziv na buđenje"

  • , 12.10.2016., 11:43
  • Autor:
  • komentara

Ishod britanskog referenduma bio je istovremeno i šok i poziv na buđenje zbog erozije potpore građana Europskoj uniji, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak navečer na predavanju u Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

 
 
 
 
Predsjednicu i njenog supruga jučer je primila kraljica Elizabeta II (Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL)
Predsjednicu i njenog supruga jučer je primila kraljica Elizabeta II (Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL)

Predsjednica je govorila o otpornosti i odgovoru EU-a na mnogobrojne izazove s kojima je integracija suočena te o važnosti toga da reagira na zabrinutost i očekivanja svojih građana.

"Brexit je bio šok za sve"

"Priznajem da je ishod britanskog referenduma u lipnju bio veliki šok za sve nas, ali i poziv na buđenje zbog činjenice da je došlo do erozije potpore naših građana Europskoj uniji", rekla je predsjednica i objasnila da se to dogodilo zbog nedostatka razumijevanja onoga što EU predstavlja, a to, pak, pokazuje koliko ju je važno približiti građanima.

Ponovila je da Hrvatska žali zbog rezultata referenduma, ali da u potpunosti poštuje odluku britanskih građana.

"Ovaj otok neće otploviti preko oceana i baciti sidro negdje daleko. Ostat će tamo gdje je uvijek i bio, s Europom i u Europi. S potpunom uvjerenošću kažem da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati naš pouzdani i snažan saveznik u transatlantskoj zajednici", istaknula je.

"Jačanje prijateljstva"

Hrvatska će nastaviti jačati svoj savez i prijateljstvo s Britanijom i dvije zemlje će nastaviti dijalog o globalnim izazovima s kojima su suočene, od sigurnosti, migracija, održivog razvoja do klimatskih promjena, kao i o stabilnosti prostora JI Europe i Sredozemlja, rekla je Grabar-Kitarović.

U nastavku predavanja kazala je da europski građani od EU-a najviše očekuju prosperitet - ekonomsku sigurnost i financijsku stabilnost.

Nova realnost i novi izazovi traže redefiniranje zajedničkih interesa unutar EU-a kako bi Unija mogla pružiti bolju zaštitu i sigurnost svojim građanima i učinkovitije odgovoriti na njihova konkretna očekivanja, istaknula je predsjednica.

"EU mora biti sposobna pružiti odgovore na zabrinutost i očekivanja svojih građana kao i na probleme s kojima su svakodnevno suočeni. Tu nije riječ samo o miru i sigurnosti nego i o osjećaju zaštićenosti u svijetu koji je suočen s globalnim izazovima - terorizmom, nekontroliranim migracijama i sukobima koji se prelijevaju preko granica", kazala je.

Hrvatska predsjednica, koja boravi u prvom službenom posjetu Londonu, sastala se u utorak s premijerkom Theresom May a primila ju je i kraljica Elizabeta II. Također se sastala s ministrom obrane Michaelom Fallonom, s kojim je razgovarala o jačanju vojne suradnje između dviju zemalja, te s predsjednikom Gornjeg doma britanskog parlamenta lordom Normanom Fowlerom.

Danas je očekuje posjet Bloombergu gdje je predviđen sastanak sa predstavnicima tvrtki i startupova informatičke tehnologije a nakon toga putuje za Bruxelles. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se