Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve nemirnije spavaju

Gotovo s bježanjem u BiH: Bjegunci bez utočišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavi niz, mogla bi se zvati igra pogađanja svih koji su u susjednu Bosnu i Hercegovinu pobjegli izbjegavajući zatvorsku kaznu, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, poput Branimira Glavaša, Ognjena Šimića i Dražena Golemovića.

Još koji dan i tome bi se trebalo stati na kraj, jer Ministarstvo pravosuđa sa susjedima radi na Sporazumu koji bi trebao biti potpisan. Osuđenici s dvojnim državljanstvom znali su kako izbjeći zatvor, a zahvaljujući tome, u susjednoj BiH do jučer se skrivao Blažo Petrović.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

>> Usuglašen sporazum o izvršenju zatvorskih kazni

Ognjen Šimić, riječki liječnik osuđen zbog primanja mita, isto je tako utočište našao u susjednoj BiH, odnosno Sarajevu. Branimir Glavaš tamo je pobjegao zbog ratnog zločina, a Dražen Golemović prvooptuženi je u predmetu ipsilon. U Hrvatskoj se pak, od progona susjedne BiH krije Ante Jelavić. Kako bi tome stale na kraj susjedne države već sljedeći tjedan, očekuje se, potpisat će Sporazum o izvršavanju pravomoćnih kazni.

Glavaš ipak nedodirljiv

To znači ako je nekome pravomoćno izrečena kazna u Hrvatskoj, ne može se sakriti u Bosnu i Hercegovinu nego će tamo trebati izvršavati tu kaznu. Osuđena osoba prije je za odsluženje kazne u svojoj drugoj državi trebala davati suglasnost, što su svi odbijali. Sa Sporazumom o izvršavanju pravomoćnih kazni, zemlje jugoistočne Europe dogovaraju i potpisivanje Sporazuma o izručenju koji bi trebao biti na snazi nakon promjene Ustava.

'U početku ti sporazumi odnosit će se na izručivanje na djela korupcije i organiziranog kriminala. U tom slučaju ne radi se o pravomoćnim presudama, nego samo osobe koje su optužene, već je to dovoljno da dođe do izručenja', pojasnio je ministar Šimonović. No, izručenje se neće odnositi i na one osuđene za ratni zločin jer i dalje predstavlja osjetljivo političko pitanje, što znači da Branimir Glavaš, čini se, može mirno spavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene