Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Umjetnu dilemu Crkva ili Europa stvorili su licemjeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećemu hrvatskome marijanskom svetištu u Mariji Bistrici danas se okupilo oko 80 tisuća vjernika, a misno slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

Spomenuvši 10. obljetnicu beatifikacije blaženoga Alojzija Stepinca, kardinal se osvrnuo na političke događaje u Hrvatskoj, posebice na nedavno doneseni Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Pročitajte i ovo Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri Slika nije dostupna Vjernici pješačili u Mariju Bistricu

"Imali smo prilike posljednjih mjeseci u nekoliko navrata čuti kako se u Hrvatskoj trebalo birati ili se biralo između Crkve i Europe, te da se stoga izabire - Europa. Pitam se što je u toj umjetno stvorenoj dilemi Crkva, a što Europa, jer se u suštini ne radi ni o Crkvi, ni o Europi, nego o hrvatskim građanima. Koliko je samo licemjerstva u tim tvrdnjama i koliko licemjerstva koje razara zdravo tkivo hrvatskog društva?" zapitao se kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je još čudnije da takve, kako je rekao, "bezobzirne i umjetno stvorene dileme najglasnije zagovaraju baš oni koji su u doba komunizma sprječavali usvajanje europskih vrijednosti, koji su Crkvi zabranjivali komunikaciju i suradnju s crkvama u drugim europskim i svjetskim državama te nas ogradili željeznom zavjesom komunizma".

"Stepinčev primjer jasan je smjerokaz našemu crkvenom trenutku. Često nas se proziva da se Crkva previše miješa u politiku. Želim jasno naglasiti da smo to u raznim vremenima imali prilike čuti bezbroj puta, ali se zbog toga nećemo prestati zauzimati za istinu, za čovjeka i dobro društva u kojemu kao kršćani živimo", poručio je kardinal Bozanić.

Ustvrdio je i kako upravo oni koji Crkvi prebacuju miješanje u politiku Crkvu guraju u politiku i gotovo sve što se odnosi na crkveni život politiziraju za svoje interese. 

Gotovo 100 tisuća ljudi na hodočašću u Sinju

Tijekom noći i ranoga jutra u Sinj su se slijevale rijeke hodočasnika kako bi stigli na središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe koje je počelo u 9,30 sati procesijom sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske kroz grad.

U procesiji je, po nekim procjenama, sudjelovalo između 80 i 100 tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sliku njihove zaštitnice u impresivnoj procesiji nosili su alkari, alkarski momci, predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnogih drugih udruga iz cetinskoga kraja.

Procesiju i svečano misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na svečanosti u Sinju bili su i mnogi uglednici iz društvenoga i javnog života Hrvatske, među kojima i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je tijekom noći pješke iz Splita hodočastio u Gospino svetište u Sinju.

U propovijedi nadbiskup Marin Barišić posebice je istaknuo nedavno u Saboru donesen Zakon o suzbijanju diskriminacije. 

"Ako se u našim medijima, javnosti i u zakonodavstvu promiče društvo bez Boga, ako se čovjeka osljepljuje za Božju istinu, kao Crkva željeli bismo da mediji ne budu samo izvor informacija, nego promicatelji vrednota, a svakako da su u tim vrednotama na prvome mjestu brak i obitelj. U mentalitetu pomućenosti i izopačenosti srca i zaslijepljenosti uma opasnost je da se po hitnom postupku nametnu takvi zakoni koji se više ne oslanjaju na logiku i etiku, nego su rezultat čudesnoga politikanskog modificiranja", rekao je nadbiskup Barišić.

Zazvao je zagovor Gospe Sinjske na sve hodočasnike koji su pohodili to marijansko svetište, ističući kako samo zajedničkim promišljanjima i vjerom možemo u sretniji hrvatski život i budućnost.

Svima koji su pohodili Gospino svetište ovih dana, a procjenjuje se da ga je tijekom devetnice, to jest devet dana prije blagadana, uključujući i sam blagdan, pohodilo oko 200 tisuća hodočasnika, zahvalio je sinjski gvardijan fra Bože Vuleta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene