Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gotovinina obrana traži odbacivanje optužbi za ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ante Gotovine zatražila je od raspravnog vijeća Haškog suda izbacivanje točaka optužnice koje terete hrvatskog generala za ubojstva kao zločin protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, ustvrdivši da haški tužitelji nisu ponudili nijedan dokaz koji bi povezao generala Gotovinu s tim kaznenim djelima.

'Unatoč ponavljanih zahtjeva obrane tužiteljstvo nije pružilo nikakve dokaze da je Gotovina imao ikakvih stvarnih saznanja ili pretpostavki o bilo kojem navodnom ubojstvu', navodi se u podnesku njegovih branitelja Luke Mišetića i Grega Kehoa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U slučaju trenutnog puštanja Gotovinina obrana traži usmenu objavu presude Slika nije dostupna General nije imao efektivan nadzor? Čermakova obrana zatražila odbacivanje optužnice

Točke 6 i 7 optužnice terete generala Gotovinu, zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem za kaznena djela ubojstva počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata između srpnja i 30. rujna 1995. Žrtve su, prema optužnici, bili Srbi na području općina Donjeg Lapca, Drniša, Ervenika, Gračaca, Kistanja, Knina i Orlića.

Obrana generala Gotovine tvrdi da tužiteljstvo nije ponudilo nikakve dokaze njegove odgovornosti niti individualne, niti zapovjedne. Podsjećajući da tužitelji moraju dokazati da je zapovjednik znao da će potčinjeni počiniti ili čini kazneno djelo ili je zapovjednik raspolagao informacijama koje su ga mogle upozoriti na moguće rizike za počinjenje takvog djela, obrana ističe da 'u ovom slučaju tužitelji ne mogu utvrditi nijedan od tih elemenata'.

'Pregled svih dokaza koje je objelodanio tužitelj od početka postupka pokazuje da tužitelj nema apsolutno nikakvih dokaza da je Gotovina imao ikakva stvarna saznanja ili pretpostavke da će bilo koje od navodnih ubojstava navedenih u izmijenjenoj zajedničkoj optužnici biti počinjeno ili jeste počinjeno'.

Tužiteljstvo je u optužnom prijedlogu navelo ukupno 238 ubojstava.

Obrana navodi da tužitelji nisu podnijeli nijedan dokaz za vezu
generala Gotovine s tim ubojstvima i podsjeća da tužiteljski tim na istrazi Oluje radi više od 12 godina.

Stoga poručuje da se tužiteljima ne smije dozvoliti da u predmet uđu s tim točkama optužnice 'u uzaludnoj nadi da će se tijekom suđenja pojaviti dokazi koji bi poduprli te neutemeljene optužbe'.

Ovo nije pitanje preuranjenog okončanja predmeta u kojem su dokazi slabi, ovo je pitanje nepostojanja prima facie dokaza protiv Gotovine za ta ubojstva, zaključuje obrana.

Gotovini branitelji u podnesku podsjećaju i na slučajeve navodnih ubojstva koja su ispala iz optužnice nakon što je obrana utvrdila da su žrtve - žive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene