Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Gotovinin zahtjev za izuzimanje francuskog dosjea neutemeljen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško tužiteljstvo ocijenilo je da je zahtjev obrane generala Ante Gotovine za izuzimanjem tzv. Gotovinina francuskog dosjea iz procedure neutemeljen te je pozvalo Haški sud da taj zahtjev odbije, objavio je u srijedu Haški sud.

Gotovinini odvjetnici koncem kolovoza zatražili su izuzimanje tzv. francuskog dosjea iz podneska kojim se haško tužiteljstvo usprotivilo njihovu zahtjevu za puštanjem hrvatskog generala na privremenu slobodu do početka suđenja. 

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Tužiteljstvo je, naime, svoje tvrdnje da postoji rizik Gotovinina bijega potkrijepilo, osim dokazima o njegovu bijegu od Haškog suda, i preslikama francuskih i međunarodnih naloga za njegovim uhićenjem i presudama francuskih sudova kojima je, među ostalim, Gotovina u odsutnosti bio osuđen na ukupno 4,5 godine zatvora za pokušaje iznude i otmicu počinjene 90-ih godina.

Gotovinina obrana u zahtjevu da se taj 'dosje' izbaci napisala je kako je tužiteljstvo bilo dužno ponuditi svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokaza. U tom podnesku obrana je tvrdila da je Gotovina bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj koji su ga lažno optužili za sudjelovanje u tim kaznenim djelima.

- Gotovina nije ničim doveo u pitanje autentičnost tih dokumenata. Umjesto toga, kao objašnjenje je ponudio razrađenu priču o uroti kako bi objasnio da su ti dokumenti zapravo dio zavjere širih razmjera protiv njega. On nije ni za jedan dokument rekao da je lažan, krivotvoren ili na drugi način nevjerodostojan, navodi se u podnesku koje je tužiteljstvo podnijelo u utorak.

Haško tužiteljstvo u tom je podnesku napisalo da je preslike sudskih dokumenata i naloga za njegovim uhićenjem dobilo redovnim putem od francuske vlade te da ih je u skladu s propisima Haškog suda proslijedilo haškim sucima. Tužiteljstvo je napomenulo kako, u skladu s važećom praksom Haškog suda, nije dužno u takvim sluačjevima zvati nikakve svjedoke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene