Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesor informatike u MIOC-u

"Novi plan je dobar i trebamo ga podržati, godinu dana je dovoljno se sve pripremi za 5. i 6. razrede"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim u školama koje su uključene u projekt e-škola, učenike, što se programa tiče, nažalost neće dočekati novosti. Gost u Vijestima Nove TV bio je Nikola Dmitrović, mladi profesor informatike u zagrebačkom MIOC-u.

Ministrica Blaženka Divjak kaže - vrijeme je da se uči za život, a ne za ocjenu. Koliko je naše školstvo blizu ili daleko od toga da se uči za život?

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Škola - 4 Ovo morate znati Znate li zašto školski sat traje 45 minuta? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Je, vrijeme je da se počne učiti za život a ne za ocjenu. To nije nepoznat pojam, mi ovdje u XV. gimnaziji već tako radimo. Jer ono što danas uče naša djeca možda sutra neće postojati. Vi se ne možete pripremiti za fiksnu situaciju, morate se prilagoditi. Mislim da je Hrvatska negdje na pola puta. Ideja postoji, samo treba raditi dalje da krenemo u tom smjeru što više i što bolje".

Plan i program nam je zastario. Kako onda našu djecu pripremiti za život i da budu konkurentni?

"Jednostavno tako što ne možete čekati da se nešto promijeni. Krenete sami uvoditi neke svoje mini reforme, pratite trendove. Recimo u informatici, mi smo u zadnjih nekoliko godina promijenili programski jezik u kojem radimo jer više jednostavno nismo mogli više čekati. Znači, jednostavno moramo predvidjeti što je to što će našu djecu dočekati sutra, kad izađu iz škole i dođu na falultet, posao. Što je to što će se od njih očekivati".

Puno vaših kolega mi kaže da je u školstvu problem i motivacija profesora. Koliko ima istine u tome?

"Ima istine. Nažalost, radim sa studentima koji dolaze s PMF-a. Oni su jako dobri, radišni i vole to. Međutim, sama ta klima, novac koji se vrti ovdje u školstvu je tako mali da onda oni završe u realnom sektoru i ne uđu ovdje u priču. Nažalost, takva nam je sudbina. Entuzijazam je ono što nas pokreće, ali ne može se stalno biti na entuzijazmu i zbog toga odlaze mladi, a što se tiče starih... Teško je, nove tehnologije se mijenjaju kao na traci, današnja djeca, mladi, studenti su živjeli i saživjeli s tim. Oni se s time bolje nose".

Ovih dana se puno priča o uvođenju informatike kao obveznog predmeta. Što Vi kažete na novi plan i program i mislite li je li to moguće kvalitetno uvesti kroz godinu dana u 5. i 6. razrede?

"Tako je. Novi plan i program koji se predviđa je dobar i trebamo ga podržati i krenuti raditi po njemu, a godinu dana je sasvim dovoljno se sve pripremi za 5. i 6. razrede. Naravno, na višim instancama je da neke stvari ipak riješe, posebice što se tiče opremljenosti škola. Ali mislim da je godinu dana dovoljno i to je najmanje što možemo dati jer vrijeme je da se krene i mi moramo ući u reformom u 5. i 6. razrede".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene