Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV

'Sada je dobro da nismo dio Schengena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV, stručnjak za geopolitiku, prof. dr. Vlatko Cvrtila, komentirao je nove informacije vezane uz napade u Parizu.

Teroristički čin na više lokacija izveden u 33 minute! Teroristi su se očito dugo i dobro pripremali. Kako to da službe ništa nisu primijetile?

Pročitajte i ovo Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV Hvala gledateljima Nova TV ima najgledaniji izborni program: "Ovo je vrhunac praćenja političke scene, za to se priprema mjesecima" Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Benčić otkrila kako je propala točkasta koalicija i poručila: "Od manjina tražimo principijelnost"

Točno je da su se dobro pripremili i zadnji podaci ukazuju za vrlo sinkronizirane napade u kratko vrijeme. Službe jesu imale određene indicije, međutim kad pogledamo određene formate ovog napada, on se pripremao u jednoj drugoj državi. U Belgiji, gdje te službe nemaju ovlasti, bez obzira što su imali indicije nisu mogli prepoznati one ključne aktere koji su počinili ovaj zločin.

Za službe je to jako teško, ukoliko ne surađuju vrlo ozbiljno, one ne mogu takve napade prepoznati. Oni razmjenjuju podatke, no podaci govore da su neke druge države, ne samo one u Europskoj uniji, slale informacije da postoje određene indicije da bi se nešto moglo dogoditi na teritoriju Francuske, međutim neke su stvari ignorirale i vjerujem da će imati ozbiljnu raspravu o tome kako su službe funkcionirale.

NAPOKON ZA ISTIM STOLOM Hoće li ovaj susret promijeniti svijet?

Francuska je po drugi put u manje od godinu dana doživjela teroristički napad. Na što upućuje takva strategija ISIL-a?

Očito je da su na neki način naciljali Francusku iz različitih razloga. Mislim da je jedan od razloga to što postoje radikalne skupine u Francuskoj koje su spremne počiniti takav zločin, koji su i francuski državljani. Iz Europe je najviše ljudi iz Francuske otišlo u ISIL. Jedan dio njih se vraća, jedan dio njih je umrežen s drugim državljanima Francuske, koji nisu samo na teritoriju Francuske i očito imaju svu tu logistiku koja je potrebna da tako nešto mogu počiniti na teritoriju Francuske.

Može li se očekivati da se postrože granice, da se na neki način Schengen suspenidira i da svaka zemlja čuva sebe, odnosno zatvori granicu?

To je Francuska već učinila. To je jedina mjera koju u ovom trenutku mogu poduzeti da mogu kontrolirati barem one koji ulaze na njihov teritorij. Sigurno će se rapravljati o tome što se može napraviti između država odnosno, postoje li drugi instrumenti koji se mogu upotrijebiti na razini cijele Europske unije kako bi se tako nešto spriječilo. Na žalost ne postoji jako puno instrumenata na raspolaganju.

ZBOG DOJAVE O BOMBI EVAKUIRAN HARVARD; Šef CIA-e upozorava: ISIL planira nove napade

Je li, prema vašem mišljenju, Hrvatska dobro reagirala kada je odmah sve informacije proslijedila Francuskoj?

Hrvatska je u cijeloj situaciji postupala jako dobro, od početka dolaska migrantskog vala i kod registracije, uzimanja podataka, sad raspolažemo jednom velikom bazom podataka koja na kraju krajeva može i nama pomoći, ali i svima drugima u Europi. Ako žele prepoznavati određene trendove, ali i identificirati određene pojedince koji su bili u tom migrantskom valu.

Kako se u sljedećem razdoblju Hrvatska treba ponašati?

Republika Hrvatska treba ozbiljno shvatiti ovo što se događa u Europi. Mi ne možemo biti izolirani otok i mi smo također država Europske Unije. Trebamo podići svoju sigurnost. U ovoj situaciji sada je dobro da nismo dio Schengena jer još uvijek može kontrolirati svoje granice. Dakle imamo policiju na granicama i možemo kontrolirati tko ulazi i tko izlazi iz države. Mislim ovo treba shvatiti ozbiljno i podići razinu sigurnosti na odgovarajuću kako bi mogli prepoznati nešto što bi dolazilo na teritorij Hrvatske, ali preko teritorija Hrvatske prijetilo i drugim državama Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene